Lulu2 Creative Commons License 2002.09.20 0 0 120
Ha elfogadom azt a kutatási eredményt, hogy idegen vízzel nem lehet feltölteni a Balatont, mert akkor az már nem is lesz Balaton, akkor csak a saját vízgyűjtőjéről származó vízet lehet figyelembe venni a pótláshoz!
Ez jellemzően csapadékból származik, melyből az utóbbi években hiány volt! Ennek a következménye az alacsony vízállás!
Ha jön néhány csapadékosabb év, ezt a hiányt nagyon hamar be tudja pótolni, de csak 110-115 cm-es siófoki vízállásig lehet tölteni, mert e felett már károkat okoz a parton! Tehát a mostanihoz hasonló alacsony vízállás (40cm) bekövetkezésének valószínűsége nem változik!

A Balaton vízgyűjtőjén nincs arra lehetőség, hogy egy vagy több, 50-100 millió köbméteres tározót alakítsanak ki kizárólag abból a célból, hogy az itt visszatartott vizet szükség esetén a Balatonba engedjék!

A Velencei tónál találtak két kisebb lehetőséget, a Zámolyi és a Pátkai tározókban, de a partjai gyorsan betelepültek és a víz elengedését, most a tározó mentén élők neheztelik! A Velencei tónál pedig nem is állt fenn annak a veszélye, hogy a víz jellegzetessége idegen víztől megváltozik! Volt is mesterséges vízpótlás, ha jól emlékszem 1993-ban, Kincsesbányáról csövön karsztvizet vezettek a Császárvízbe, melyen keresztül a tóba jutott. Az akkori 50-60 cm-es hiányt kis részben a mesterséges vízpótlás, nagy részben a csapadékosabbra fordult időjárás egy év alatt kipótolta!

A Balaton 598 négyzetkilométeres területével számolva minden cm-nyi víz 5,98 millió köbméter vizet jelent! Ha tehát lehetőség lenne – csapadékosabb év esetén – 130 cm-ig tölteni a tavat, az ugyanazt jelentené, mintha találtunk volna egy helyet egy 120 milló m3-es tározónak – kizárólag balatoni vízpótlás céljából! Egyszerűen belátható, hogy ebben az esetben a 60 cm-es vízálláshoz tartozna az a valószínűségi érték, mely most a 40 cm-hez tartozik! Tehát a mostani 40 cm-hez közeli vízállás sokkal ritkábban következne be!

Szerintem nincs más reális megoldás, mint a balatoni maximális megengedett vízszint emelése!

Előzmény: Veszpremi (115)