Elöször is egy tévhitet szeretnék eloszlatni, az amerikai katona fizetése egyáltalán nem magas. Söt, a többiekhez képest alacsony! A kiképzés alatt néhány száz dollárt kapnak, ( és a kiképzési b@sztatásokat , ugyanúgy, mint bármelyik más hadseregben). Az egyik barátom a polgári légitársaságnál 2X annyit keres, mint elötte a légierönél! Hogy miért is mennek katonának önkéntesen? Elöször is az átlagos amerikai családok a gimnázium befejeztével megszüntetik a gyerekek 100%-os pénzügyi támogatását. Ha tovább akar tanulni, vállaljon munkát és fizesse a számláit! Nos, ha bevonul, tanulhat olyan szakmát, amit az elsö idöszak letelte után, a polgári életben hasznositani tud és azt szakmai gyakorlatként el is ismerik. A gimnázium itt sem ad szakképesitést, elég nehéz dolgozni is és tanulni is. Bár a politikai helyzet változásával sok alakulatot megszüntettek, csökkentették a létszámot, még mindig elég biztos munkahelynek számit. Természetesen, háború esetén elrendelhetö az állampolgárok katonai sorozása, elsösorban a tényleges és a tartalékos hadsereget fogják elöször bevetni.
Európában _mindenhol_ kötelezö a katonaság, bár a kiképzés hatásossága meglehetösen eltérö. Az ideális szerintem is a svájci mintájú lenne, pár hónapos alapkiképzés után, idöszakonkénti 1-2 hetes továbbképzéssel. Ha háború törne ki, a tényleges szolgálatot teljesitök ugyis csak a támadás elsö hullámát képesek megállitani, vagy lassitani. A sikeres honvédelemhez _mindenkinek_ (úgy mint Svájcban vagy Izraelben) meg kéne tanulnia a fegyverkezelés és a hadi tudományok alapjait.
A mai (és persze a tegnapi ) kiképzés (legnagyobb részben) csak az idö elpocsékolása, teljesen megértem azokat, akik minden lehetöséget megragadnak, hogy ezt elkerüljék. Én is megtettem volna, ha lett volna lehetöségem megúszni az akkori 2év szolgálatot. Elöször a kiképzést kéne teljesen új alapokra helyezni, a lehetö legrövidebb idöre leszoritani, annyira, hogy a fontos dolgokat _tényleg_ megtanitsák! ( Térképolvasás-tájékozódás, fegyverismeret, túlélési gyakorlatok, stb.) Amig ezt nem kapja meg minden fiatal, a sunnyogóknak drukkolok!