Törölt nick Creative Commons License 2002.09.16 0 0 164
Gondoltam én is belekontárkodok egy kicsit ebbe a vitába.
Nem minden alap nélkül teszem, hiszen már itt élek 34 éve.

A svédeket és az itt élö magyarokat természetesen mindenki a saját ismerettségi körén tudja lemérni a legjobban. Itt most a természetükre gondolok. A normális kinti életben, sorban állva valahol, vagy az élelmiszer üzletben kapunk egy csomó tapasztalatot, benyomást az országrol. De nem ez az igazi. Természetesen a különbözö médiák is bejátszanak a képbe.

Umo kedvenc lapja valóban a "legolvasottabb". Persze Magyarországon is többen olvassák a Blikket, mint az Člet és Irodalmat. Čn egyiket sem olvasom sürün.

Valamikor már azt hiszem irtam, hogy döntö dolog az egészben, ki mikor és hány éves korában jött ide. Ebböl adodik a hazulrol hozott iskolai végzettség is.
Nem állitom hogy az itteni kiképzés jobb mint más országokban, de mindenesetre praktikusabb itt szerezni égy komolyabb vézettséget, mint a hazait forditgatni, honositani,rohangálni vele mindenhová.

Egyébként umo által emlitett "mérnöki" végzettség az otthoni technikusinak felel meg, és gymnasieingenjör a neve. Az igazi az a civilingenjör, ez már müszaki föiskolát követel, és nagyon jól meg van fizetve.
Bizony igaza lehet a "kapaszökevény" nek emlegetett ismerösének, ha büszke arra, hogy itt szerzett valamilyen iskolai végzettséget természetesen svéd nyelven, és a VOLVO sem rossz auto. Már csak tudom mert nekem is az van. Azt hogy Svédországot a hazájának tartja az ö dolga.
Nem mindenki tudott idejönni egy olyan meritlistával mint umo, amit egyébként nagyon tisztelek.

Egyébként azok az okok amelyek miatt a legtöbb magyar idejött mind megszüntek,és ha itt kibirhatatlan akkor bizony más helyet kell keresni.

Az biztos, hogy a svédek sem aranyemberek egyszerüen ugy viselkednek, mint a legtöbb ember a világon. Elöször én, és fajtám, azután jöhet a többi. Azt viszont még nem tapasztaltam, hogy sapkát a kézben gyürögetve kellett volna állnom elöttük.

umo, ha olvasod légyszives irjál egy kicsit arrol a sok pézröl, amit a megyar hivatalos közegek küldenek ide.

üdvözlettel kormorán