ZöPö Creative Commons License 2002.09.09 0 0 159
Nem tudom, mondtam-e mar, de benneteket az ISDN-nel atbasztak, mint szart a palankon. :-( Amikor ugy adtak el, hogy az hudemilyen uberfranko az internetezeshez, mert gyors, meg lehet egyszerre telefonalni... Lassuk csak az igazsagot:

1. Az ISDN vonal sebessege 64k (kilobit masodpecenkent). Az analog modem idealis esetben 56k, de vegyuk mondjuk csak az altalam latott leggyorsabb kapcsolatot, azaz realisan 50k-t. Ez 28% kulonbseg a sebessegben. Es az arban mekkora a differencia?

2. Mivel az ISDN legalabb ket vonalat jelent egyszerre, a ket vonalat parhuzamosan hasznalva elerheto a 128k. Igan am, csakhogy akkor a telefonszamla is duplaja lesz es elveszitjuk a parhuzamos (hang)beszelgetes lehetoseget.

3. Hiaba jo az (internet)kapcsolat az elofizeto es a szolgaltato kozott, ha a szolgaltato es a megtekinteni kivant webhely kozott nagyon gyenge. Ezt ugy kepzeljetek el, mint amikor nyaron mindenki egyszerre akar furdeni meg locsolni, de a vizmu ugyanaz, mint telen: a viz alig-alig fog folydogalni a csapokbol.

Summa summarum: pusztan azert, mert ISDN vonalatok van, ne gondoljatok, hogy az tenyleg gyors meg fasza. Bocs, ha kiabrandito vagyok, de inkabb vagyok oszinte.

zp

(U.i.: ugyanez vonatkozik az ADSL-re es a kabelnetre is, legfeljebb ott nincs telefonkoltseg.)