Grof Creative Commons License 2002.09.06 0 0 2616
---
Lipcsei tudta, hogy lesz ő még válogatott

2002. szeptember 5., csütörtök, 15:37

Négy év után került vissza a válogatott keretbe Lipcsei Péter, a Ferencváros csapatkapitánya. A 30 éves futballista a szombati, izlandi fellépésen ráadásul a kezdőcsapatban kap helyet, sőt Gellei Imre kapitány az őszi Eb-selejtezőkön is számít az utóbbi időben ismét remek formába lendült középpályásra.

Lipcseit csütörtök délben, útban Reykjavik felé, a frankfurti repülőtéren értük utol egy rövid telefonbeszélgetés erejéig.

- Négy év mellőzés után mennyi esélyt látott arra, hogy visszakerüljön a válogatottba?
- Ha hiszi, ha nem, biztos voltam abban, hogy leszek én még válogatott. Amikor először léptem pályára a nemzeti tizenegyben, azt a célt tűztem ki magam elé, hogy 25 fellépésig meg sem állok, majd az 50 válogatottság lett a nagy álmom. Jelenleg 39 szereplésnél tartok, vagyis az álomból könnyen valóság lehet, aminek pesrze nagyon örülök, s ha rajtam múlik, meg is lesz a félszáz fellépésem.

- Újbóli kerettegságában mekkora szerepe van annak, hogy a Fradiban úgy tűnik, Garami József megtalálta a képességeinek megfelelő posztot, ráadásul a zöldeknél Kapic sok terhet is levesz a válláról a középpályán?
- Egyértelműen ennek köszönhetem a visszatérésemet a válogatottba, hiszen míg korábban rendre visszavezényeltek a hátsó sorokba, s leginkább védekeznem kellett, addíg Garami Józsefnél a játékomban 60-40 százalék az arány a támadások javára. Mondanom sem kell, ez igazán testhez álló feladat számomra, s való igaz, Kapiccsal is remekül megértjük egymást a Fradiban. Remélem, mindezt a válogatottban Dárdai Palival párban szintén meg tudjuk valósítani.

- Vagyis hasonló taktikai feladatot kap Izlandon is, amit a Fradiban megszokott?
- Igen, s bízom abban is, hogy sikerrel járunk Izlandon, ezáltal a svédországi Eb-selejtezőn is pályára léphetek. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem lesz könnyű a reykjavíki meccs sem, hiszen az északi stílus ellen végig koncentrálni kell, s mindez fokozottan igaz az izlandinál képzettebb svéd együttesre.

- Elsősorban miben bízhatnak a magyar szurkolók az Eb-selejtezőkön?
- Abban, hogy végre állandósul a keret, kialakul az alapcsapat, s ha kinevetnek, ha nem, én úgy érzem, sikeresen szerepelünk majd az Eb-selejtezőkön. Reményeim szerint már a stockholmi kilencven percen is, igaz, előbb Izlandon kell bizonyítanunk, hogy nem a levegőbe beszélek.

Bánki József

[origo]
---

Lipcsei 30 éves? Azt hittem több, így még lehet pár jó éve.

Lőw szerintem a posztján már most van olyan jó, mint Mátyus, és nekem Gyepes beállításával sincs problémám. Állandóan panaszkodtok, hogy a fiatalokat kéne játszatni, de a konkrét esetekben mindig megállapítjátok, hogy még nem elég érettek. Ha nem játszanak, akkor nem is lesznek.
Lehet választani a (Ti szavaitokkal) "sokszor leszerepelt" idősebb játékosok és a "még éretlen" fiatalok között, más lehetőség sajnos nincs, nem nagyon rajzanak itt az Owen-szerű fiatal tehetségek...

mondial: (mivel leginkább Te szoktál Sebők-párti lenni) Sebők talán a képességei alapján még beférne, de az ő hozzáállásának szerintem nincs helye a válogatottban. Bicskeinél behízelegte magát és rajta éreztem leginkább azt, hogy bérelt helye van, ezért is lehet már most 50-szeres válogatott, ennyire azért messze nem jó. Ha pedig valaki megsértődik azért, mert nem válogatják be úgy, hogy nincs csapata és a válogatottban is régóta nem volt jó meccse, az is elmond valamit.