gyere a papához Creative Commons License 2002.08.29 0 0 175
Gondolkodtam. No nem a neked adott válaszon (az egyszerű), hanem azon, hogy egyáltalán érdemes-e mondani valamit. Ismerve kissé indulatos, személyeskedő, és szofizmusra hajló stílusodat. Aztán mégis, a régi (más témában) vitapartnerség alapján úgy döntöttem, hogy elmondom. Ha valaki kiáll egy elv mellett, vallja azt, annak önmagában több oka lehet. Lehet "érzelmi", olyan, amit te is mondtál, hogy a komenyisták ezt meg azt tették a családtagjával, ennek hatására automatikusan a másik oldal felé fordul. Lehet "értelmi", amikor is elvei, ideológiai alapon fordul ide vagy oda. És végül lehet -hogy is nevezzem- "infantilis", amikor nem az elvi lényeg, nem is a mély megrázkódtatások, tapasztalatok, hanem bizonyos felszínes külsőségek ragadják meg az alanyt. A háromféle "fasiszta" (bár persze "komenyista" is lehet ilyen) közötti ilyetén motiváviós különbségek persze bizonyos esetekben méltányolandók lehetnek, de elvi alapon semmiképpen sem. Hiszen pl. Hitler egykori áldozatait sem vígasztalta az a tudat, hogy a hóhérok hatalmi gépezetét 90%-nyi megtévesztett, bepalizott szavazó segítette hatalomra.

A másik kérdés, hogy ezek a nagyrészt fiatal gyerekek, akik az ilyen fórumokban tobzódnak (és akikről a te csúsztatásoddal ellentétben itt szó van), melyik kategóriába esnek. Egyáltalán igazi, tudatos "fasiszták"-e, vagy csak bepalizott "infantilisek". Ebben a kérdésben inkább az utóbbira szavaznék. Csak hát mint fentebb mondtam, ez mentség lehet, de a lényegen nem fog változtatni.

A harmadik kérdés az lehetne, hogy valójában miért is fasiszták ők, hol van az a határ a szélsőjobbon, ami ezt meghatározza. Érzékeled ugye te is, hogy ez mennyire képlékeny dolog, milyen eltérő, és sokféle válaszok adhatók erre? Ebbe most nem akarok nagyon belemenni, csak annyit mondok: akik rasszista, antiszemita, nacionalista (meg a fasizmus klasszikus paranoiás, őrült tüneteit produkáló- a szokásos mese) nézeteket vallanak, vagy ilyen pártokat, csoportokat támogatnak, azok az én szótáram szerint fasiszták. Ez nem szitokszó, hanem egy "politikai álláspont" megjelölése. Én pl. némely kérdésben liberális, másokban szocdem szerű, és sokban kommunista nézeteket vallok, de eszembe sem jutna, hogy sértésnek vegyem, ha valaki ezért lekommunistázna. Legfeljebb azt mondanám neki: nem teljesek korrekt, de ha nincs mód a részletek pontos tisztázására, akkor nagyjából fedi azt, amit egy felvilágosult liberális, vagy baloldali ezen a fogalmon általában ért. Természetesen ez a jobboldaliakra nem vonatkozik.

És végül: javasolnám, hogy a személyeskedést a továbbiakban hanyagold. Egy szint fölött méltatlan.

Előzmény: bogyó (169)