Anti Nomy Creative Commons License 2002.08.26 0 0 177
Helló!

Remélem bírod ezt a szimultánt :-)

Ezt nem nekem írtad, de nem tudok nem reagálni rá:
márra már elcsitult minden tranziens jelenség.

Véges idő alatt, véges sebességgel, végtelen távolból ???

Aztán ezt már nekem mondod:
Itten arról van szó, hogy egy állítolag zárt, ellenmondásmentes elmélet, mit mond egy adott problémára.

Minden meddő vitát elkerülhetnénk, ha pontosan definiálnád a problémát a peremfeltételekkel együtt. Ekkor a fizikáról valóban teljesen elfeledkezhetünk, és foglalkozhantánk azzal, hogy a Maxwell-elmélet, mind matematikai modell milyen megoldást ad. De előre megmondom, hogy semmi érdekes nem fog belőle kijönni. A Maxwell-elmélet ugyanis - mint nagyon jól tudod - 4 parciális differenciálegyenletből áll, amelyek a mágneses és elektromos mezőkret, mint téridő-függvényekre vonatkoznak. Megmondod a peremfeltételeket, ő pedig kiköpi a megoldást. Az elektromos és mágneses mezőkre. A potenciállal kapcsolatos "ellentmondás" elő sem jön.

A vita közted és DcsabaS_ között annak a következménye volt, hogy a problémát nem fogalmaztad meg matematikailag precízen, tehát a fizikusi intuícióra apelláltál, a megoldásnál pedig ki szeretted volna zárni ezeket az intuíciókat. Ez így nem volt konzekvens.

A filozófiai jellegú kérdésedre pedig, hogy mire vonatkozik a Maxwell-elmélet, a következő a válaszom. Világosan kell látni, hogy más a fizikai valóság, és más egy bizonyos jelenségkört bizonyos tartományban bizonyos pontossággal leíró matematikai modell, mint pl. a Maxwell-elmélet. Ha a valóságra vonatkozó kérdést teszel fel, akkor nem biztos, hogy a modell által szolgáltatott minden választ el kell fogadnunk. Ráadásul itt olyan kérdést tettél fel, ami már eleve nem a valóságra vonatkozik, hiszen a valóságban nem létezik végtelen proton-elekton lánc. Én azt mondtam, csak véges láncra vonatkozó kérdésnek van fizikai értelme. Ha mégis feltesszük a kérdést a végtelen láncra, annak csak olyan értelme lehet szerintem, hogy vajon mi a véges láncokra megoldott megoldásoknak a határértéke végtelen lánc esetén. De természetesen már itt is kicsúszunk a valóságból, ha a lánc hossza már fizikailag lehetetlenül nagy.

A kontinuummechanikában hasonló a helyzet: a modell a valós számtestet használja, tehát mindenféle, nem csak racionális koordinátájú pont szerepel benne. De a valóságot ez a modell is csak olyan méretekben írja le jól, amelyek az atomok méreténél lényegesen nagyobbak. Ha nem a modellre, hanem a valóságra vonatkozóan teszed fel a kérdésedet, egy fizikus soha nem fog elfeledkezni róla, hogy az anyag atomos szerkezetű. Ha pedig nem a valóságra, hanem a modellre vonatkozik a kérdésed, akkor ezt csak a modell ezközeivel fogalmazhatod meg.

Tehát: ne keverd a modellt a valósággal. Ami lehetséges a modellben, nem biztos, hogy a valóságban is lehetséges.

Előzmény: playboy2002 (176)