okarcsi Creative Commons License 2002.08.26 0 0 15
Tisztelt Mészáros Laci!

Szakmai szempontból néhány sorban szeretnék reagálni megállapításaidra.

"- Nem suhant el senki alatt, mindössze a vizszintes elkülönítést (5 NM) sértette meg, miközben a függőleges megvolt. Soha nem keresztezte a BA pályáját és ezt nem is állította senki, még az újság sem."

Hogy keresztezte-e vagy nem arra csak a radaradatok elemzése adhat választ. Annak az esetnek a kivételével mikor két légijármű párhuzamosan irányon halad, a pályák mindíg keresztezik egymást. Hogy mennyi volt a minimum távolság azt szintén a radaradatok vizsgálata adhat választ, de azt kijelenteni hogy több volt mint 5 NM, vagy 1000 feet, vagy kevesebb hát nem tudom szerintem ezt így egyértelműen kijelenteni komolytalan dolog.

A másik lényeges gondolatom ezzel kapcsolatban, hogy szükség van a fogalmak tisztázására. Az adott szituációban de általában soha nincs értelme a vizszintes és függőleges elkülönítés külön-külön való értelmezésének. Tehát olyan szituáció NINCS hogy pld. megsérted a függőleges elkülönítést de a vizszintest nem. Az elkülönítés mint fogalom magában létezik, ha valamely összetevőjét megsérted (vizszintes-függőleges) akkor már sérül az elkülönítés, tehát a mondatod ezen része "mindössze a vizszintes elkülönítést (5 NM) sértette meg, miközben a függőleges megvolt" nem értelmezhető.

A 3. pontban irott feltételezés sértő az irányítókra nézve, én nem kommentálom, de hogy mi a kevés és mi a nem kevés... Gondolkozz, te úgy érzed hogy hivatott vagy arra, hogy eldöntsd mennyi a kevésszámú és mennyi a nem kevésszámú? Mikortól kevés és mikortól nem kevés. Az öt az már sok, vagy a húsz is kevés? Szerintem nem kevesebb és nem is több mint máshol.

Természetesen a mondanivalód többi részével eggyetértek, nem a sajtó az a terület ahhol a szakmai vitákat rendezni kell. De tudod az a helyzet, hogy az ilyen problémákat semmilyen területen nem rendezik, nem publikálják úgy mint más országokban. Szükség van a nyilvánosságra, a szakmai nyilvánosságra, de sajnos hozzánk csak a tizedik fénymásolat jut el és az is hiányosan. Az általad említett "nem kevésszámú" hibát pont ily módon lehetne csökkenteni, hogy tanulságul szolgáljon mindenki számára és ebben fontos szerep hárulna a PoLéBiSz-re is.

Előzmény: meszaros_laci (13)