KAti Creative Commons License 2002.08.26 0 0 3125
Halihó,
08.13-n mentünk, 25-n jöttünk.
Útvonal: Pécs-Drávaszabolcs-(HR)-Slavonski Brod -(BiH)-Doboj-Zenica-Travnik-Bugojno-Livno-Arzano-(HR)-Pisak (ez már a tengerpart)-Split-Vranjica-Biograd-Zsdrelac(Pasman sziget)-Zadar-Karlovac-Zagreb-Slavonski Brod-Drávaszabolcs-Pécs.
Összesen 1800 km, lakókocsival, Suzuki Swift 1.6-tal. 2 felnőtt, 1 gyerek (árak miatt írom)
Odafelé szívás volt a hétkoznapi teherautóforgalom miatt, de 7:15-ös pécsi indulással, 45 perces HR-BiH határátkeléssel is a víznél voltunk 17:30 körül.
Visszafelé indulás 06:30, komp, 17:00-kor Drávaszabolcson voltunk.

Boszniában semmi problémánk nem volt, *Brod és Doboj között az út nem túl jó, később nincs gond.
De ez a nem túl jó szakasz még mindig sokkal jobb. mint a Zadarból kivezető út.
Eredetileg Split alatt akartunk kempingezni, de az ottani kempingek többsége olyan, hogy lakókocsival nem tudtam bemenni (pontosabban kijönni nem tudtam volna). Így gurultunk felfelé, s Split felett, Kastel Stari-ban töltöttük az első éjszakát. Kis kemping, egy ház nagy kertjében. 108 Kuna/éj. A jó helyek már foglaltak voltak, mi a bejárat mellett találtunk helyet, ami nem tetszett. Nagy fák, sok árnyék, állandó melegvíz, garázsból kialakított mosogató/nagy asztal, padokkal. Mi a csendes partokat szeretjük, így másnap továbbnéztünk, s Trogir felett kb 8 km-rel Vranjicában a Belvedere kempingben szálltunk meg.
www.vranjica-belvedere.hr
A kemping kellemes, partja jó, van betonos, zuhanyzós és a kempingen kívül fenyőerdő-kabóca-sziklás rész is. A Seget melletti üdülőteleppel 20 perces sétaút köti össze a parton.
5 éjszaka: 650 Kuna. A bejáratnál pizzázó, nagy pizza 25 Kuna, korsó sör 10 Kuna.

Pasman szigeten egy kis, Ruzsa nevű kempingben szálltunk meg, Zsdrelac-ban. A nevet a tulajtól kapta, Rózsa asszonyról, aki beszél magyarul.
Kemping kellemes, ami rontotta a dolgot, az olasz szomszédság volt. 6 éjszaka 650 Kuna.

A sziget(ek - Pasman+Ugljan) nem tetszettek. Unalmas, csúnya falvak, vagy beépített vagy megközelíthetetlen tengerpartok, nem igazán tiszta víz (búvárkodáshoz nézve). Ide nem fogunk visszamenni.
Zadar szintén nem fogott meg, sajna a háború (II vh) után a belvárosból szinte semmi sem maradt.