kaanga Creative Commons License 2002.08.26 0 0 410
" A fiam nem jelent kockázatot"

2002-08-23

Gorka Pál (72 éves) határozottan cáfolja fia, Gorka Sebestyén esetleges brit titkosszolgálati múltját. Mint ismeretes, a Nemzetbiztonsági Hivatal a Medgyessy-bizottság szakértőjénél kockázati tényezőt állapított meg.

A Medgyessy Péter múltját vizsgáló parlamenti bizottság munkáját két külső szakértő segítette: Gorka Sebestyén és Kiszely Gábor mindketten fennakadtak a nemzetbiztonsági ellenőrzésen. A brit-magyar állampolgárságú Gorka Sebestyén kitalációnak minősítette a "kockázati tényezőt", amelyet nem hoztak nyilvánosságra, ezért találgatások sora látott napvilágot. Az egyik például édesapjával hozza összefüggésbe, aki 1948 és 1950 között egyetemistaként a brit titkosszolgálatnak dolgozott. Gorka Pál 1993-tól Sopronban él.

- Az egyik egyetemistatársam Angliába szökött édesapja révén szerveztek be bennünket 1948-ban - nyilatkozta Gorka Pál a Kisalföldnek. - Akkor a műegyetem építészmérnöki karára jártam. Adatokat gyűjtöttünk, figyeltük az orosz csapatmozgásokat. 1950 nyarán lebuktunk. A futárt lelőtték a határon, találtak nála egy címet, amelynek segítségével felgöngyölítették szervezkedésünket. Tíz évre ítéltek. A forradalom utolsó napjaiban szabadítottak ki a gyűjtőfogházból. December 16-án hagytam el az országot. Ausztriából angol segítséggel kerültem Londonba, ott építészmérnök lettem.
- Ekkor megszakadt a kapcsolata a titkosszolgálattal?
- Igen, de 1957-től az angolok kérésére - civil munkám mellett - még 30 évig segítettem az emigránsok szűrését. Ezt követően már nem volt szükség ilyen jellegű munkára. 1993-ban települtünk haza.
- A fia, Sebestyén tehát Angliá-
ban született.
- Igen, 1970-ben, és bencés diákként lett önkéntes tagja az Egyesült Királyság területvédelmi hadseregének, ahol a tartalékos hírszerző században szolgált. A kiképzéseken elsősorban terroristaelhárítással foglalkoztak, hiszen 1986-87-ben rendkívül éles volt az ír helyzet.
- Ezek szerint neki semmilyen kapcsolata nem volt a titkosszolgálatokkal.
- Nem és nem is lehetett, hiszen néhány évre rá, éppen az ő kérésére jöttünk haza.
- Akkor lehetséges, hogy az ön múltja jelenti a fia nemzetbiztonsági kockázatát? Arról is hallani, hogy Gorka Pál valójában kettős kém volt...
- Mindkét feltételezés képtelenség. Egyébként csak az angoloknak dolgoztam, és a titkosszolgálattal, mint említettem, lebukásunk után már nem volt kapcsolatom. Inkább arról lehet szó, hogy a fiamat politikai oldalról támadják és persze azért, mert kettős állampolgár, éppúgy, mint Király Béla vagy Zwack Péter.
- Ön tudja, hogyan lett a fia rendkívül fiatalon a Honvédelmi Minisztérium munkatársa?
- Hogyne. Egyszerű a történet. Amikor hazajöttünk, ellátogattunk a képviselőházba és találkoztunk Kéry Kálmánnal. Az ő segítségével került a minisztériumba és a nemzetvédelmi egyetemre, hiszen szükség volt jól képzett, diplomás és nyelveket is beszélő szakemberekre.
- Ön mindent tud fia korábbi és jelenlegi tevékenységéről?
- Igen, ezért nyugodtan kijelenthetem, az ő személye nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot.