rumci Creative Commons License 2002.08.19 0 0 22
A Kapisztrán utca évszámai az ujjam beidegzésének estek áldozatul (mindkettő 19. századi).
Közraktár utca: 1901, előzőleg: Csepel rakpart (1874), Untere Donau Zeile (Alsó Dunasor; 1838).
Az utcanevek adásának időpontja és a kiépülés ideje sokszor nem esik egybe, sőt jó nagy eltérések is lehetnek: városrendezési tervekben már szerepelhet névadás, de maga az utca csak jóval később jelenik meg; illetve hosszabb ideig létezhetnek külterületi utcák név nélkül, csupán helyrajzi számmal. Az utca magaé a valóságé, az utcanév az íróasztalé.
Ördögöd van: Gálya utca (1938). Az elnevezés a református intézmények közelében. Emlékeztető a XVII. században gályarabságot szenvedett református prédikátorokra. (A másik ötletedről eszembe jut egy beszélgetésem egy vidéki névtanossal. A Dob utcát és a Síp utcát említettem neki, és ő rögtön rávágta, hogy biztos laktanya volt arra; holott a Dob utca a Három Dob vendéglőről, a Síp utca pedig a helybeli Pfeifer családról kapta a nevét. Csak hogy közeledjünk az én szűkebb pátriárkámhoz. :-)) )

1926-ban nem a IX. kerületi Ráday utca, hanem a XVIII. kerületi Ráday Gedeon utca kapta a nevét. (Nem tudom, hogy az általad talált ismeretető mennyire kontrollált, az enyémet akkor viszont már adatolom, ha annyit idézek belőle, elég komolyan vehetőnek tűnik. A címlap: Budapest teljes utcanévlexikona. A bevezető tanulmányt Ráday Mihály írta. Az adattárat Mészáros György állította össze. Az utcanévtörténeteket Buza Péter írta. Az adatgyűjtés lezárva: 1998. február 28. [A kiadványhoz később kis füzetet mellékeltek, javításokkal, bővítésekkel, én sajnos túl korán vettem meg a könyvet, mert azóta áremelés nélkül a füzetet is adják vele. A füzet tartalma egy ideig fenn volt a neten, én anno letöltöttem, de fogalmam nincs róla, hol van, így nem ellenőrzöm onnan is az adatokat. Annak a lezárási dátuma 1998. december 31. volt.] Lektorok: dr. Czaga Viktória, Budapest Főváros Levéltára főlevéltárosa, Fodor Béla, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főmunkatársa, Noéh Ferenc, a Budapesti Műszaki Egyetem nyugalmazott adjunktusa. Az utcanevek leírása Fábián Pál–Földi Ervin–Hőnyi Ede: A földrajzi nevek helyesírása (kézirat, 1997) [azóta megjelent: Akadémiai Kiadó, Budapest, 1998] alapján történt. Dinasztia Kiadó–Gemini Budapest Kiad, Budapest, 1998. Egy megjegyzés a copyrightoldalról: A jegyzékben felsorolt élő utcanevek megegyeznek a Budapest Főváros Önkormányzata, Főpolgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Ügyosztályán vezetett számítógépes nyilvántartással, amelynek programját a FŐSZINFORM (Szabó György és Kiss Árpád) készítette.)

Előzmény: Kis Ádám (17)