kutato Creative Commons License 2002.08.16 0 0 159
http://www.orbanviktor.hu/index2.html
jó egy kicsit emlékezni:
Csaroda, 2002. július 20.

"Orbán Viktor ünnepi beszédében elmondta, hogy már harmadszor látogatott Csarodára, de ez az első olyan alkalom, amikor nem valamilyen baj miatt kellett jönnie, hanem egy örömteli esemény indokolta útját. Fölidézte első látogatását, amikor a hatalmas árvíz miatt kötésig álltak a vízben és ládákon jártak az utcán. Akkor azzal próbálta bátorítani a polgármestert, hogy a rogyadozó épületek helyébe az ország közös összefogással faluházat épít. Abban maradtak, hogy ha ez megvalósul, akkor újra találkoznak az új faluközpont épületei között. Ez most megtörtént, ezért Orbán Viktor köszönetet mondott az újjáépítésben résztvevőknek."

60 milliárd forintot költöttek az újjáépítésre

Másodjára tavaly nyáron látogatott Csarodára a miniszterelnök, amikor kiderült, hogy az árvízkár jóval nagyobb a korábban vártnál. A faluban tartott kihelyezett kormányülésen jelentették be, hogy a polgári kormány tíz milliárd forinttal növelte az újjáépítési keretet, így összesen mintegy hatvan milliárd forint beruházás érkezett a Bereg térségébe. Az árvíz 2870 lakóépület károsított meg, - ezeket vagy újjáépítették, vagy kijavították. Emellett 347 belvízi csatornát építettek újjá és 6566 gazdán segítettek.


A csarodaiak új faluközpontjukban

A magyar vállalkozók ügye sorskérdés

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a Bereg újjáépítése nemcsak gyorsasága miatt volt rendhagyó, hanem amiatt is, hogy itt sikerült valóra váltani azt a meggyőződést, hogy a magyarok fővállalkozók lehessenek a saját hazájukban. Hangsúlyozta: a jövőben is fontos lenne a magyar vállalkozások központi támogatása, ugyanis 2,5 millió embernek adnak munkát. "Ezért a magyar vállalkozók ügye mindannyiunk közös sorskérdése" - szögezte le Orbán Viktor, aki az Egri Csillagokból a vár kapitányának mondatait idézte: "A vár erőssége nem a falakban, hanem a védők lelkében van" - majd hozzáfűzte: "Egy ország fogott össze Bereg érdekében. Az újjáépítés tanulságait megvonva elmondhatjuk, hogy Csarodán, egész Beregben és Magyarországon is hazánk jobbik énje kerekedett felül."