Raha Creative Commons License 2002.08.15 0 0 8998
"Hogy mennyibe kerul oktatova valni? Ha az ovodat is beleszamolod lehet, hogy annyi mint irtad. Ugy szamolod ahogy akarod. Es vegulis kit erdekel?!
A sorivot talan erdekli mennyibe kerult a soroshordo? Ne rohogtess. "

Egyszer elromlott az autóm. Elsuhantam gyorsan a szervízbe, ahol egy manus belenézett, meghallgatta, majd 15 perc alatt kicserélte a hibás alkatrészt. Az alkatrész volt 300 Ft, a szerelés 3.000. (most visszanézve olcsón megúsztam). De akkor és ott dühös voltam hogy ennyibe kerül nekem 15 perc. Elmeséltem papámnak, aki a következőt mondta:
- Nem a 15 perc került sokba, hanem a szaktudása, és az hogy volt alkatrésze, no meg szerszámok hozzá. Lehet hogy ha nem ilyen tapasztalt, ott kellet volna hagynod az autót, és két nap múlva van készen.
És tudod, igaza volt.

Ja és ezt a népvezéres dolgot nem vettem, mit is jelent?

Ha nem hiszed el mennyibe kerül oktatónak lenni, akkor járj utána!Én nagyon sok pénzt és energiát beletettem, utánaolvastam (mondjuk US Navy Diving Manual, stb), és büszke vagyok rá hogy megcsináltam és hogy egy csomó dologgal többet tudok (magamhoz és sok évvel ezelőtthöz képest).

Nem vagyok hajlandó belemenni az árharcba, mert ez egyértelműen a minőség rovására megy. Szóval ha otthon tanítok majd, akkor egy más piacot célzok meg. Ha nem megy, akkor inkább nem oktatok.

1dm-nek igaza van.

Itt ahol most dolgozom egy OW tanfolyam 380 USD. Nincsenek rejtett költségek, és ennyi az ár. De ezért a pénzért a következőket kapja a páciens:
könyv (benne az RDP), kártya díja, teljes felszerelés, benne a merülések, és a szoba, tanterem, medence és a tenger egymástól max 15-20m-re. 4 teljes nap meló, és nekem nem volt még nagyobb csoportom mint 3 fő.
Ha ennél olcsóbban akar valaki tanulni, arra is van lehetőség, de sehol másutt nincs a közelben 3 oktató a helyszínen, és másik 4 akár a következő napon Tulambenben. Angolul, németül, indonézül, magyarul és spanyolul.

A főnököm (és egyetértek vele) a következőt szokta mondani:
If you pay with peanuts, you get monkeys.
(ha mogyoróval fizetsz, majmot kapsz)

A sörivót nem érdekli mennyibe kerül a hordó. Igazad van. De miért nem mindenki a talponállóban sörözik? Hiszen ott a legolcsóbb!
Talán azért mert egyes helyeken tiszta a pohár, friss a sör, van választék, kényelmes a szék, hangulatos a hely, nincs késdobálás, vagy éppen meg is lehet kajálni mellette. Ez a különbség. És a búvároktatásra is igaz. Ha a magyar piac árérzékeny, ezt el kell fogadni. Nem kell hogy mindenki oktasson. De az nem megy, hogy a legjobb, személyre szabott és időbeosztásodhoz alkalmazkodó oktatód legyen, csak veled foglalkozzon, tuti, sokezer dolláros szerkóval merülj, és egy tanfolyam 21.000 Ft legyen. Ha valaki ezt ígéri ezért a pénzért, akkor hazudik. Valahol átvernek.

És én is keresem az olcsóbb megoldásokat. Akkor ha az adott termék dobozban van, és mindegy hol veszem meg, ugyanazt kapom. De a történet hirtelen más ha a garancia már nem ugyanaz, és igencsak más ha a termékhez kapcsolódik szolgáltatás, vagy éppen a termék maga a szolgáltatás. Onnantól nagyon megnézem mit veszek, és korántsem az olcsót keresem. Te beneveznél a legolcsóbb ejtőernyős tanfolyamba? Vagy a legolcsóbb autóvezetői tanfolyamba a gyermekednek? Vagy a legolcsóbb barlangász tanfolyamba? Vagy a legolcsóbb sárkányrepülő tanfolyásra? Ezeket a dolgokat, ahol akár az életed is lehet a tét, nem az árakkal hirdetik, hanem azzal hogy milyen szolgáltatásokat kapsz!
Nem értem, hogy a búvárkodás miért kivétel. Még ugyanazon iskolában (de más oktatóval) is lehet nagy a különbség. Szóval az ár egy tényező, de mellette a döntéhez kell még sok dolog. És innentől nem összehasonlítható a söröshordóval.

Elnézést kérek mindenkitől, egy kicsit kifakadatam. Nem célom megbántani senkit. De tapasztalatból tudom, ha valaki bejön hozzánk, és megkérdezi mennyibe kerül egy tanfolyam, de nem kíváncsi az oktatóra, a felszerelésre, arra hogy mit adunk vele, vagy hogy milyen szolgáltatást kap, akkor ott valami nem OK.

Előzmény: borcsaaa (8993)