indexnick1 Creative Commons License 2002.08.14 0 0 2304
Az orosz titkoszolgálat mindent tud Megyessyről.
Ahogy ez az irodalomkritikus nem tud eltűnni csendben, hasonlóan Medgyessy sem tud eltűnni.
Adatok Moszkvában.

Irodalmi kritikus és titkosügynök
2002. augusztus 14. 12:49

MTI
Német irodalmi kritikus irányította egykor a lengyel titkosszolgálat egyik hálózatát - írta szerdai számában az Izvesztyija című orosz lap. A róla szóló dossziék annak ellenére maradtak meg a varsói levéltárakban, hogy selejtezésre szánták őket.

Az újság annak kapcsán közölte cikkét, hogy Oroszországban a napokban jelenik meg a legbefolyásosabb német kritikus, a lengyel zsidó származású Marcel Reich-Ranicki önéletrajza, és a Die Welt című német újság a napokban fejezte be feltáró sorozatát a kritikus egykori lengyelországi tikosszolgálati működéséről. A lapnak elsőként nyílt lehetősége betekinteni személyi aktáiba. A híres kritikus maga már évekkel ezelőtt elismerte a lengyel titkosszolgálattal való együttműködését, szerepét azonban jelentéktelennek tüntette fel - írja az orosz újság.

Mint megjegyzi, "a titkosszolgálatok és a velük való nem hivatalos együttműködés témája, amely Oroszországban mind a mai napg alig került szóba, Németországban még mindig izgalomban tartja a közvéleményt. A német értelmiségieknek máig problémát okoz, hogy a háború utáni időszak sok erkölcsi tekintélye szerepet vállalt ebben a sötét játékban". Az Izvesztyija szerint "Reich-Ranickit aligha lehet erkölcsi tekintélynek nevezni, de ismertsége messze túlterjed szakterületének határain."

A róla szóló dossziék annak ellenére maradtak meg a varsói levéltárakban, hogy selejtezésre szánták őket. Reich-Ranicki 1944 őszétől 1950-ig a lengyel állambiztonsági minisztériumban dolgozott. Vezetője volt az egyik titkosszolgálati hálózatnak, "a párt kardjának és pajzsának". 1948 elején kettős feladattal Londonba küldték. Hivatalosan konzulként dolgozott a lengyel diplomáciai képviseleten.

Nem hivatalosan a titkosszolgálatokat irányította. Feladata volt aláásni a száműzetésben lévő lengyel kormány tekintélyét, mert akkoriban rengeteg lengyel tartózkodott Londonban. "Míg a követség munkatársai hivatalosan azzal foglalkoztak, hogy meggyőzzék ezeket az embereket, térjenek vissza hazájukba, addig ő informátorokat épített be az emigránsok soraiba. Ennek következtében sok hazatérőt bíróság elé állítottak.

Stanislaw Tatar tábornokot és 130 tiszttársát ítélték különböző ideig tartó szabadságvesztésre vagy halálra" - olvasható az Izvesztyijában. 1949 végén a lengyel titkosszolgálat - "nemzeti hovatartozás alapján" - tisztogatást hajtott végre soraiban. Reich-Ranicki kéthetes fogdával megúszta, de eltávolították a titkosszolgálattól, és kizárták a pártból - emlékeztet az orosz újság.

Az Izvesztyija szerint "aktáiban nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy Reich-Ranicki személyesen bárkit is meggyilkolt volna. A dokumentumok csupán operatív tevékenységének leírását tartalmazzák. Felsorolják tulajdonságait: éles eszű, intelligens, jól teljesíti a rábízott feladatokat. Külön szólnak arról, hogy imádja az ügynöki munkát, bátor, nincsenek hibái, személyes életében korrekt".

"Reich-Ranicki mindig hangsúlyozta, hogy kis ember volt ő a titkosszolgálatnál, de a róla szóló dossziék másról szólnak. A történelem elől nem lehet elbújni, a kéziratok nem égnek el, különösen azok nem, amelyeket szeretnének megsemmisíteni" - így az orosz lap.