trollcsi Creative Commons License 2002.08.13 0 0 52
Kocsord a Parlamentben!!!
GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Örülök, hogy idehozta a kocsordi templom ügyét; már csak azért is, mert nekem ez a vidék kedves. És hozzáteszem azt, hogy ezek a jámbor mondatok, amelyeket ön elmondott, igazán akkor válnak majd hasznossá, hogyha pénz is lesz belőlük.

Én személyesen a tűzvész másnapján beszéltem Kocsord polgármesterével, Jakab Zsigmonddal. (Dr. Pusztai Erzsébet: Az emberi jogi bizottság véleményét képviseli?!) Felajánlottam minden támogatást, ami tőlem telik; persze ez nem pénzbeli, hiszen az országgyűlési bizottságnak nincs pénze. De azóta azért már előbbre jutottunk, szeretném közölni. Egyfelől tájékoztatni kell az országot arról, hogy a rendőrségi vizsgálat lezárult - legalábbis első körben - , bűncselekményre utaló nyomot nem találtak. Valószínűleg elektromos zárlat vagy villámcsapás okozta a tüzet. A romeltakarítás annak rendje- módja szerint zajlik - ez az első, amit meg kell tenni. De még az is kérdéses, hogy ezt a templomot kell-e helyreállítani, vagy újat építsenek a helyiek. Erre a kérdésre még nincs pontos válasz.

Az alapítványt, amelyet a templom helyrehozatalára vagy újjáépítésére hoznak létre, a református egyházközség, a debreceni püspökség már jóváhagyta. Ehhez hozzájárul a község maga is. Tehát itt a református egyház részéről és a község részéről egyaránt megvan a jószándék arra, hogy helyrehozzák a templomot.

Amit mi megtehetünk, az annyi, hogy miután a községnek az ingatlan- visszaadásokkal kapcsolatosan van igénye, ezt az igényt a református egyház beleegyezésével korábbra soroljuk, vagy más forrásokból próbáljunk utánanézni. Ha a képviselő úr valóban szívén viseli a kocsordi templom ügyét, akkor természetes kötelezettségének kell tekintenie azt, hogy külső forrásokból, magánadományozóktól, személyektől és cégektől egyaránt próbáljon forrásokat szerezni a templom felépítéséhez vagy helyreállításához.

Ebben a reményben én is csatlakozom a felszólaláshoz. (Szórványos taps.)