bogyó Creative Commons License 2002.08.13 0 0 3
Szasz,

én elég sokat jártam arrafelé, 91-96 között minden évben legalább 2 hetet voltam a tengerparton. Costinesti-en is, egyszer, többet soha, elég gáz hely. Ami nagyon bejött, csak ezekért a helyekért jártam arra, az Május 2 és Vama Veche volt. Május 2 - bármilyen meglepô - egy helység neve (románul 2 Mai), Vama Veche pedig magyarra fordítva "régi vám". Mind a kettô Mangalia és a bolgár határ között van (Mangalia kb 20 km-re van a határtól).

Május 2 fôleg a 80-as években és a 90-es évek elején volt jó. Maga a falu egy kis porfészek, két kocsmával (Dobrogeanu és Turist), a Dobro elég árnyékos volt, a Turist nem, de ott volt miccs :-) A sör szar volt, de legalább meleg :-). A falu mellett volt egy part, a közepén egy második világháborús lôállással, amely gyakorlatilag elválasztotta a nudistákat és a textileseket. A nudista rész (amely természetesen önkéntes alapon volt az, tehát nem volt kötelezô vetkôzni) bukaresti és más román vidékekrôl érkezett hippikkel volt tele, és volt egy elég számos erdélyi társaság (természetesen hippik :-) A parton jó kis kocsma, stég, hullámtörô, vadkemping a homokban (fôleg csak hálózsákkal), gyönyörű hosszúhajú lányok, olcsóság, óriási bulik, kedves emberek. Ez az utóbbi talán furcsának tűnik, de nekem volt olyan flessem, hogy egy Galat-i hippi, amikor meghallotta, hogy magyar vagyok, lelkesen mesélte, hogy van neki három LGT lemeze, és kurva jó mindegyik :-) Továbbá vadidegen emberektôl lehetett pénzt kölcsönkérni, hogy hazautazzunk, annyi kikötéssel, hogy küldjük el a Május 2-i postahivatalba az ô nevére - ez viszont nem semmi.

Reggel, ha elég korán felkelt az ember, a tejestôl lehetett tejet venni - nagyon retro hangulta volt az egésznek, kis poros utcák, mediterránba forduló növényzet és hangulat. Utóbb, mikor már volt egy kis pénzünk, kivettünk szobát a faluban, szôlôlugas alatt lehetett borozgatni esténként. 1991-ben még 1500 forintból 2 hétig éltem nagylábon ott: 1500 forint = kb 5000 lej volt, 5 lej volt a sör, 25-30 lej egy üveg bor, 15-20 egy pizza, 10-15 volt egy adag miccs, 5 lej a tej, stb. 1996-ban, mikor utoljára voltam, akkor már 3-500 forint volt egy éjszakára egy 2 ágyas szoba, egy hét alatt az ember elköltött másodmagával kábé 10e forintot. Most nem tudom, hogy mi lehet, de szerintem magyar árak vannak, vagy talán egy kicsivel olcsóbb.

Vama Veche nem olyan dögös hely, mint Május 2, de Május 2 nagyon elkurvult, telelett diszkókkal (úgy, hogy 2-3 évvel elôtte 1 darab élelmiszerbolt volt, meg két kocsma!), idióta bukaresti sznobokkal, akik házat építenek a parton, elitbárokkal meg hülye emberekkel. Ezért akik a hangulatért jártak oda, átszoktak Vama Vechere, amely távolról sem olyan jó, mint elôdje, de a hangultból egykét morzsa megmaradt.

A román tengerpart többi része pedig szállodákkal beépített szar, szerintem nem érdemes ezeket a helyeket látogatni. Constanta szép hely, van (volt) egy kis franciás hangulata, korzója, szóval nem rossz, de távolról sem az igazi.

üdv
b