Súlyos Beteg Creative Commons License 2002.08.12 0 0 157
- Szerintem a 1849-et koztarsasagnak mondani hatalmas tevedes.
- Karolyi megitelese Magyarorszagon politikai kerdes. Valojaban ez egy tehetetlen ideiglenes kormany jellegu valami volt. Mind a baloldal, mind a jobboldal hajlamos vele kapcsolatban tulzasokba esni. baloldal szamara o valamifele demokratikus elozmeny, a jobboldal szamara meg egy kriptokommunista banda. Persze egyik se igaz: szerintem a "joakaratu, de tehetsegtelen, kormanyozni probalo csoport" a legpontosabb meghatarozas.
- Nem Batthyanyi a bukfenc. Az igazi bukfenc 1867-ben volt. Felvazolom:

Az akkori alkotmanyjog szerint a kormanyfot a kiralynak kellett kineveznie, s szinten neki kellett osszehivnia a parlamentet.

Az akkori alkotmanyjog szerint a kiraly szemelyet a fiu- vagy leanyagon (1723 ota) valo torvenyes orokles hatarozta meg, ilyen torvenyes orokles hianyaban pedig a magyar parlament valasztasa, mely korlatozott valasztas volt: kotelezo volt (1687 ota) a Habsburg-csalad tagjai kozul valasztani.
Namarmost, ez sosem jelentett gondot, mivel 1687 utan sosem fordult elo, hogy ne lett volna torvenyes orokos. Mindig volt, igy a magyar parlamentnek (most a "parlament" szo hasznalata persze anachronizmus, de ez esetunkben lenyegtelen) nem volt dolga sose e tekintetben.
Azonban pontosan az 1848-1849-es esemenyek idejen a kiraly lemondott, s nem volt torvenyes orokose. Az uj osztrak csaszar (Ferenc Jozsef) nem volt torvenyes orokos, igy csak osztrak csaszar volt, de nem lett automatikusan magyar kiraly, mert ehhez kellett volna a magyar parlament szavazasa. Ilyen szavazas sosem tortent meg, mert mar konfliktus volt a ket fel kozott. Azaz a magyar kiralyi szek ures volt. Mivel 1849 utan Magyarorszagon nem mukodott parlament, mar nem is volt kinek szavaznia a kerdesrol. Ezert a kiegyezes elokeszitese idejen a jogtudosok a kovetkezo abszurd helyzettel talalkoztak:
- jogilag nincs magyar allamfo, aki kinevezhetne a magyar kormanyfot es osszehivhatna a magyar parlamentet,
- mivel nincs aki osszehivja a parlamentet, nincs aki kinevezze a kitalyt.
A megoldas az lehetett volna, hogy az utolso 1849-es parlament ujra osszeul, ami politikailag nem mukodott, hiszen pont ok dontottek a Habsburg-tronfosztasrol, s a kiegyezesben pont arrol allapodott meg a ket fel, hogy a tronfosztas nem ervenyes.

Igy Deak Ferenc kitalalt egy jogi trukkot, ami a kivulallok szamara ugy tunhetett, mintha jogilag helyes lett volna, valojaban Munchausen-stilusu bukfenc volt:
- Ferenc Jozsef hivja ossze a parlamentet es nevezzi ki Andrassyt kormanyfonek, mintha kiraly lenne,
- az osszehivott parlament elo napirendi pontkent valassza meg Ferenc Jozsefet kiralynak, majd Andrassy koronazza meg ot.
Pontosan igy is tortent.
Aki tudta, emelje fel kezet! :-)

Előzmény: netizen (147)