DcsabaS_ Creative Commons License 2002.08.09 0 0 105
Kedves playboy2002(104)!

Kérdezed:
"Leszögezném, hogy elektrosztatika nem egyenlő a töltések mozdulatlanságával, hanem az E időfüggetlenségével. Ez igaz ugye?"
Az elektrosztatika tényleg nem egyenlő a töltések mozdulatlanságával, de az "E" időfüggetlenségénél többet jelent, hiszen pl. a dielektromos állandó állandósága is kell hozzá, a vonatkoztatási rendszer nyugvása, sztatikus mágneses terek kizárása, vagy az elektromágneses hullámok kizárása, vagyis az elektrosztatika azt jelenti, hogy semmilyen elektromágneses mennyiség nem változik az időben.

Kérdezed:
"Másrészt a Maxwell-elmélet tartalmaza a elektrosztatikát, ugyi? (A maxvellit csak azért írtam, hogy ne bonyolítsa el senki pl. a QED-vel.) "
Maxwell-elmélet természetesen határesetként tartalmazza az elektrosztatikát. Ámde Te NEM azt kérdezted, hogy az elektrosztatikával hogy lehet megállapítani a potenciált, hanem hogy a Maxwell-elmélettel hogy lehet, és mi az eredmény.

Írod:
"1. Amikor azt állítom, hogy elektrosztatika van, ámulatba esel."
Ne csúsztass! Én attól estem ámulatba, hogy szerinted itt semmilyen potenciál-terjedés nincs!

Ezt írtam:
"2. ezért a kezdeti tranziens folyamatoktól eltekinthetünk. "
Mire Te:
"Most amikor számolod az U-t függ t-től vagy sem?"
Most, amikor számolom az eredő U potenciált az adott helyen, már nem függ t-től. Ámde ez egy dinamikus folyamat aktuális eredménye! A töltések folyamatosan generálják maguk körül a potenciált, amely c sebességgel (és 1/r-es csökkenéssel) jut el távolabbi helyekre! Amikor bekövetkezik valami változás az elektromágneses térben (pl. elmozdul egy töltés), akkor válik ez nyilvánvalóvá, ugyanis a változások csak c-vel terjedve jelennek meg a távolabbi helyeken.

Előzmény: playboy2002 (104)