Mojo Creative Commons License 2002.08.09 0 0 9
Szia felpillantó küllő!

Mi van halványfoltú küllővel és fenékjáró küllővel? Az utóbbit gyerekkoromban (amely még most is tart, túl a 35-ön) putrának becéztük az Eger-patakon töltött horgászatokon.:)

Bebe megkért telefonon, nézzek be ide, mert Tárnokról érdeklődsz.

Mi 3 éve lakunk ott, a Testvériség u. közelében. Ha jól sejtem, Ti az Egyenlőség "jegyében" kívántok oda költözni, mivel a Szabadság messzebb van. (Ez egy kis rébusz a többi olvasónak.)

Szerintem Liget nagyon jó kis hely. Csendes, csak a kb. 300-500 méterre lévő, az állomáson és a Benta-hídon 130-cal átrobogó gyorsvonat zaja hallatszik. Ja és a szomszéd kakasa (tavaly) aki miatt egy vadászfegyver beszerzését fontolgattam, de a tulaj megelőzött és egy lyó kis kakashere pörkölttel véget vetett hajnali szenvedéseimnek.

Kicsi gyerekünk van, Ő már Tárnokra született. Nagyon jó az orvosi ellátás. Aranyos és ügyes a doktornéni és a védőnő, a háziorvosunk is rendben van. Az egészségház közel van (az a nagy zöld épület a Benta mellett), az aljában este 7-ig nyitvatartó patika üzemel.

A kenyérbolt (bocsánat: PÉKSÉG) hajnaltól este 8-ig van nyitva. Hétvégén is várja a vevőket, de rövidebb nyitvatartással. A kenyér, zsömle, kifli finom, az édes péksütemények néha szárazak. Ezek mellett az alapvető élelmiszereket is megtalálod: Kinder tejszelet, cukrász sütemények, kimért fagylalt.

Apropó: két jó cuki is van, az egyik az egészségház mellett, a másik a Hazatérők útján, közel a kenyérbolthoz.

A posta környéki kis ABC-k kínálata megfelel egy pestkörnyéki faluénak. A zöldségesnél (szintén a posta közelében) pedig rendre szebb áru van, mint pl. a Cora-ban. Mi persze a Cora-ba járunk vásárolni hetente egyszer, és csak a "kiegészítőket" vesszük meg a kisboltban.
A többit ott megvásárolni nagyon snassz lenne. Egyébként a postaládánkon a "Sznobék" felirat szerepel.:)

A virág- és ajándékárusok hétvégén is nyitva vannak.

Érden nagy "lengyelpiac" van, ha érdekel az ilyesmi. A plázás butikos cuccok jóval olcsóbban megvehetők.

Az állomás negyedóra, húsz perc séta a postához, de buszmeg a posta közvetlen közelében található.
Lyól be lehet tömegközlekedni Pestre.

Az autópálya elérése nagyon könnyű és gyors. Érden 5-10 percet kell sorban állnod, hogy feljuss, de a lehajtás is gázos.
Nálunk pikk-pakk megy a dolog.

Most 20-25 perc alatt vagyok a Petőfi hídnál reggelente. 7-kor indulok.
Ha beindul az iskolaszezon, fél és háromnegyed hét körül vágok neki a 25 kilométernek, akkor 30-35 perc a menet. Később indulva már súrolja a 45 percet.

Apropó, kocsi: házhoz megy érte a szerelő, ha végzett, vissza is viszi. Elintéz mindent ami kell, de igyekszik költségtakarékosan megoldani. Nem cserél pl. fölöslegesen alkatrészeket, csak hogy nagyobb legyen a számla. És nem másolja le a kulcsot!:)

A feleségem már szinte mindenkit ismer a faluban. Ugye a fodrász, meg a kozmetikus...
Van konditorna, baba-mama klub, fitnessz, foci stb.

Az általános iskolában úttörőcsapat(!) működik. A tanítás színvonaláról még nem tudok nyilatkozni.
Van több óvoda.
A sulit most újítják fel és bővítik, a Dózsa Gy. úti óvoda pedig már egy új épülettel és szintén megújulva várja a kicsiket.

A Polgármesteri Hivatalban nem kell sorban állni, mint máshol. Bemégy és elintézik az ügyedet.

A Hivatal mögött van a focipálya. Van gyerekeknek is sportolási lehetőség, délutánonként, hazafelé tartva látom az edzéseket.

Van helyi újság, a Tárnokhír. Folyóirat!:)

Az áram és gázellátás rendben van. Nyáron, kánikulai időszakban este 8 körül előfordul, hogy nincs víz. Locsolnak, és engem bosszant, hogy ezért nem tudjuk a gyereket fürdetni. Locsolásra nekünk van saját kutunk.
Az emeleti fürdőszobátokra, ha lesz, nyáron ne nagyon számíts!:)

A csatornázás folyamatban van és azt követően aszfaltozzák az utakat.

Sajnos járda van kevés, és a meglévők is gyalázatos állapotúak. Mi szeretünk sétálni, de nemigen lehet, csak az utakat használva.

Park és játszótér nincs.:((
Martonvásáron áll egy szép kastély, gyönyörű parkkal.

Liget, a Rákóczi u. posta felőli oldala nem belvizes. A másik oldalon tudok olyan házról, amelyet azért adtak el, mert rendszeresen teliszaladt a pince.
Nálam a legnagyobb belvizes időszakban is száraz maradt.

A battai finomító és az erőmű "anyagait" a Csepel-sziget felé fújja a szél. Évente kb. két alkalom van, amikor érződik a finomító szaga.
A pusztazámori hulladéklerakó nagyon messze van, és igen szigorú környezetvédelmi előírások alapján készült. Érdemes elkocsikázni arra, és megnézni. Maga Pusztazámor nagyon szép fekvésű, infrastruktúrával kiválóan ellátott kis település. Csak hát a közlekedés...

A benszülöttek nagyon aranyosak, a bevándorlók között van egy-két bunfordi.
Sötét bőrűeket alig-alig látok. Érd Tárnokhoz közel eső része (Vadlúd u. és környéke) a gázos.

Rendre folynak a házépítések, és az Önkormányzat is folyamatosan fejleszti a települést. A mi utcánkban (a szomszédságunkban) az idén 5 új kérót húztak fel.

"Szórakozni" a kocsmákban lehet. Étterem, kultúrált kávézó, mozi nincs.
Mindenért be kell menni Pestre.

A Velencei tó 25km, a Balaton 80.

Horgászni Válra járok. A Bentában egyszer pecáltam, de csak bodorka akadt. Pedig lehet, hogy van benne felpillantó küllő is, amiről tudni levő, hogy védett!:)

Üdv!

Ui.: írj bátran, ha még érdekel valami!

Előzmény: felpillantó küllő (8)