DcsabaS_ Creative Commons License 2002.08.08 0 0 94
Kedves Silan(92)!

Írod:
"Igazabol nem ertem, hogy jott ide ez a "kis helyen kapjuk a 20 bar nyomast" eset. Az eredeti kerdesben ugye arrol volt szo, hogy bemaszunk egy viztartalyba, tehat az egesz testunkon kapjuk a 20 bar nyomast. "
Én úgy emlékszem, hogy bemászunk ugyan egy tartályba, de abban levegő van, a 200 m-es cső fölött pedig talán nincs is tartály, tehát a víz összes mennyisége esetleg csak az, ami a csőben van. Ilyenformán veszélyes az lehet, ha valami puha testrészemmel próbálom meg befogni a cső alsó lyukát, avagy elétenni a vízsugárnak.

Kérdezed:
"De tenyleg, nem talalod paradoxnak, hogy ha egy 2 kobmeteres tartalyban vagy, aminek tetejen egy vizzel megtoltott, 200 meteres hajszalcso van 20 deka vizzel, akkor ez ekvivalens azzal, mintha a tenger alatt lennel 200 meterre? "
De, határozottan érdekes lenne, ha mondjuk legalább néhány liter víz lenne a csőben, ugyanis szerintem ennyivel relatíve könnyedén összébb tud préselődni az emberi test (már megint ezek a bélgázok (:-)...), ezért nagy nyomás kialakulása az alsó tartályban csak így volna várható.

A dugattyús módszered jó, használják is különféle hidraulikákban.

*********
Kedves playboy2002(93)!

Rossz hírem van (:-(! Hibásan írtad fel a potenciálokat, ugyanis úgy vetted, mintha az origónál nem 1, hanem 2 egység távolságra lenne a két szomszédos pozitív és negatív töltés. (Ámbár a konvergenciát ez nem zavarja. Mindenesetre, (90)-es üzenetemben x=0 helyettesítéssel megkaphatod a helyes értékeket.)

Most a lényegről:
(81)-es üzeneted szerint NEM az volt a kérdés, hogy önkényes csoportosítással tudunk-e irreális eredményt kihozni, hanem hogy a Maxwell-elmélet szerint mi lesz a potenciál. A Maxwell elmélet szerint pedig az a helyzet, hogy az elektromágneses potenciál(ok) fénysebességgel terjed(nek), tehát először is a (leg)közelebbi töltések által generált potenciál jelenik meg (a jobb és a baloldaliaké egyszerre), aztán fokozatosan az egyre távolabbiaké. Ebből már adódik, hogy mi a számolás helyes menete, ha a (93)-as üzeneted szerinti töltéseloszlást tekintjük igaznak, a következő:
(+1 -1) + (+1/2 +1/2) + (+1/3 -1/3) + (+1/4 -1/4) + ...

Előzmény: Silan (92)