SindbaD Creative Commons License 2002.08.08 0 0 176
No mozgassuk meg az állóvizet :)
Mi a véleménye a tisztelt topictársaknak elfogulatlanul erről (a forrást most nem jelölöm meg, bár könnyű lesz kitalálni):

Bár Újhelyi a törvények betartását és betartatását látja a közmédiával kapcsolatban a legfontosabb szempontnak, mégis kijelentette: amíg az MSZP kormányon van, addig nem kell a televíziókészülékek után üzemben tartási díjat fizetni. Bár a közszolgálati műsorszolgáltatóknál egyéb - olykor jóval súlyosabb - problémák is vannak, mégsem érdemes szó nélkül elmenni emellett, hiszen mégiscsak törvényellenes lépés volt.

Az 1996. évi I. törvény a rádiózásról és televíziózásról szólt - közismertebb nevén ez a médiatörvény. A szabályzat - egyebek mellett - rendelkezik a közmédiumok finanszírozási rendszeréről is. Ötödik fejezetének 79. paragrafusa szerint „Üzemben tartási díjat köteles fizetni az, aki televízióműsor vételére alkalmas készüléket (a továbbiakban: televíziókészülék) üzemeltet. Az üzemben tartási díj - ha e törvény másként nem rendelkezik - televíziókészülékenként fizetendő. Az üzemben tartási díj összegét évenként a központi költségvetésről szóló törvény állapítja meg.”

Azaz a Horn-kormány idején meghozott törvény szerint a televíziózó állampolgár köteles fizetni. Ez nem is lenne olyan nagy baj, hiszen a befizetett pénzösszeg a Műsorszolgáltatási Alapba kerül, amely „olyan elkülönített pénzalap, amelynek feladata a közszolgálati műsorszolgáltatás, a közműsor-szolgáltatók, a nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatók, a közszolgálati műsorok és műsorszámok támogatása, a kultúra megőrzése és továbbfejlesztése, a műsorok sokszínűségének biztosítása, valamint az e törvényben meghatározott egyéb feladatok támogatása".

Ezen célok érdekében pedig feltehetően szívesen áldoz a lakosság nagy része. Ráadásul az összeg nem volt kifejezetten megterhelő, mivel „az üzemben tartási díjat a közszolgálati műsorszolgáltatók versenyképes és takarékos működtetésének, a műsorszolgáltatási rendszer fenntartásának és a közszolgálati műsorok támogatási szükségleteinek figyelembevételével kell megállapítani" - rendelkezik a jogszabály.

Mindezzel együtt a hatalomra lépő koalíció a kormányváltás után azonnal közölte: végrehajtják a programjukban megfogalmazottakat, köztük azt, hogy a közmédiumokban „kezdeményezik a törvénytelenségek azonnali felszámolását ... és eltörlik a készülékhasználati díjat". A díjat azonban - ráadásul - valójában nem törölhették el, hanem az állam ideiglenesen átvállalta azt - az 1996-os törvényt ugyanis nem módosították. Addig pedig érvényben van.

Az MTV-ben jelenleg uralkodó állapotokról tartott hétfői sajtótájékoztatón Szalai Annamária kijelentette: azzal, hogy az állam ideiglenesen átvállalta a költséget, becsapták az embereket. Valószínű ugyanis, hogy az „eltörölt" televízió üzembentartási-díjat a kormány az őszi önkormányzati választás után azonnal visszaállítja. Egyébként a képviselő is kijelentette: a díjfizetés „megszűntetése" - amennyiben valóban megszüntették - alkotmány- és médiatörvény-ellenes.

Az ellenzéki képviselő végül felszólította a közszolgálati médiumok kurátorait arra, hogy „törvénytelen tevékenységüket hagyják abba". Újhelyi István pedig nem várt sokáig a válasszal - a Fidesz képviselőinek már másnap üzent: jobb lett volna, ha meg sem szólalnak.
(...)