gvass1 Creative Commons License 2002.08.08 0 0 10
hi,
"Pepper, paprika, stb sprayk: vicc. Meg lehet tanulni, hogy megszokja az ember a szem csípését, az orrfojást, és ha lefújnak, kb 5 másodperc múlva már újból lát az ember, ez nem kamu."

hat nem tudom mit probaltal (lejart szavatossagu szart vagy ilyesmit?), de szemelyes tapasztalataim alapjan a pepper (kapszaicin) hatoanyagu gazsprayk hatasa sokkal erosebb, mint a CS vagy CN-eseke. Ha szembe kerul a legkisebb mennyiseg is, percekig annyira eget, hogy a delikvens ki sem birja nyitni a szemet, hiaba mossa vizzel.

Arrol nem is beszelve, hogy belelegezve vegig eg a legcsoved egeszen a tudoig, es kohogsz, mint allat...

A fentieket tamasztja ala a szagirodalom es az is, hogy az USA-beli rendori szervek tobbsege erre tert at az utobbi 10 evben.

A pepper hatoanyagu konnygazos eszkozoknel egyebkent erdemes azt tudni, hogy sokkal kisebb az anyag diffuzioja 20 celsius alatti homersekleten, igy nem eleg mellefujni a tag fejenek, mint a CS-sel, telibe kell kapni, de akkor nagyon erose es gyors a hatas.

"Viszont szeles időben jobban használható a gázpisztolyoknál is, legalábbis saját tapasztalatok alapján."

hat ezt vitatnam, a spraykbol 5-10 m/s-mal es nehany atmoszfera nyomassal jon ki az anyag, mig egy gazpisztolybol 100-200 m/s-mal, es 100-450 atmoszfera nyomassal.

Raadasul egy atlagos 80 mg-os CS gazpatron (8 vagy 9 mm-es) egyetlen lovessel annyi konnygazt juttat ki, mint egy egesz flakon spray.

IMHo egy kicsi, 6 mm-es gazpisztoly hatekonysaga az, ami egy spray-ehez hasonlit.

Előzmény: Törölt nick (8)