Kérdező nick Creative Commons License 2002.08.07 0 0 240
Az SZDSZ megint pofáraesett:

Nem sértett versenyjogot a Diákhitel Központ Rt.
2002. augusztus 7. 13:30

MTI
Megszüntette az eljárást a Diákhitel Központ Rt. ellen a Gazdasági Versenyhivatal, mert kiderült: a társaság nem tanúsított versenytörvénybe ütköző piaci magatartást. 2001-ben a Postabank kizárólagossága miatt indult eljárás a központ ügyében.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanács szerdai határozatával megszüntette az eljárást a Diákhitel Központ (DHK) Rt. ellen, mivel arra a következtetésre jutott, hogy a társaság nem tanúsított versenytörvénybe ütköző piaci magatartást - tájékoztatta Polgárdy Géza, a GVH sajtófőnöke az MTI-t.

A GVH 2001. novemberében annak gyanújával indított eljárást a DHK ellen, hogy a diákhitel kizárólag a Postabanknál nyitott bankszámlára történő átutalása kimeríti a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.

A Versenytanács elemezte, és döntő súllyal vette figyelembe a diákhitel jogszabályban foglalt célját és természetét, valamint a DHK státusának és tevékenységének jogi szabályozottságát. Ennek során megállapította, hogy a vizsgált diákhitel valójában nem piaci, hanem "szociális termék".

A GVH döntésének indoklásából kiderül: az állami szerepvállalás alapján kialakított és működtetett diákhitel konstrukciójának nincs piaci alapon működő versenytársa, annak adott feltételekkel történő nyújtása piaci tevékenységként nem valósulhat meg.

Az állami diákhitelről szóló 2001. júniusi kormányrendelet a diákhitel célját az egyén, ill. családja anyagi helyzetétől nem függő, egyenlő esélyek megteremtésében határozza meg, az általánosan hozzáférhető, tömeges és minőségi felsőoktatás fenntarthatósága mellett. E célok megvalósítása a megfelelő állami intézmények és állami tulajdonú szervezetek bevonásával történik.

A kormány és a bevont állami intézmények tevékenységének természete alapján lehet megítélni, hogy a konkrét tevékenység a versenytörvény hatálya alá tartozó piaci magatartásnak minősül, vagy pedig az állam, az önkormányzat közhatalmi funkciójában, a gazdasági-piaci tevékenység körén kívül cselekszik. A versenytörvényben megfogalmazott szabályok és tilalmak piaci magatartás, gazdasági tevékenység végzése esetén irányadóak.

Az állami diákhitel szociális céljára, az állami konstrukció rendszerére tekintettel a versenytanács úgy ítélte meg, hogy a DHK az állami diákhitelezés működtetésében nem végez piaci magatartásként minősíthető tevékenységet. Ezért nem szankcionálható a versenytörvénynek a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést tiltó szabálya alapján.