hajnici Creative Commons License 2002.08.07 0 0 1
Burgonyagombóc

Hozzávalók:

Fél kilogramm burgonya
Tíz dekagramm liszt
Tizenöt dekagramm kristálycukor
Egy doboz kandírozott vagy aszalt gyümölcs
Mák
Olaj a sütéshez
Előkészítés: a burgonyákat megfőzzük, szétnyomjuk, a liszttel és cukorral összekeverjük. A kandírozott vagy aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk, szintén belekeverjük. Nedves kézzel galambtojásnyi gombócokat formálunk. Kevéske mákot forró olajon megfuttatunk, a gombócokat beleforgatjuk.
Főzés: a gombócokat forró olajban addig sütjük, míg színük aranybarna nem lesz. Szalvétán lecsöpögtetjük róluk a zsírt és tálaljuk.


Gőzölt körte mézben

Hozzávalók:

Hat körte
Három evőkanál méz
Három kanál likőr
A körtéket meghámozzuk, úgy, hogy a száruk épp maradjon. Lábosba állítjuk, annyi vizet öntünk rájuk, hogy éppen ellepje. Húsz percig forraljuk, a gyümölcsöket kivesszük, alaposan megszórjuk cukorral, további öt percig főzzük. Ekkor ismét kivesszük őket, tányérra rakva legalább két órán át a hűtőszekrényben tartjuk. A főző lébe belekeverjük a mézet és a likőrt. Legjobb valami jellegzetes ízű gyomorkeserű, ánizslikőr vagy ilyesmi.
Tálaláskor desszertes tálkába teszünk egy-egy körtét. Ráöntünk a léből, s ha akarjuk, az egészet fölvert tejszínhabbal díszítjük (bár ennek igazán semmilyen kínai jellege nincs).


Gyermekálom

Hozzávalók:

35 dkg liszt,
3 tojás,
2 dkg élesztő,
75 dkg malátacukor,
75 dkg pirított cukor,
1 pohár víz,
2 evőkanál szezámmag,
10 szem kimagvazott datolya
Dolgozzuk össze a lisztet, az élesztőt és a tojást egységes tésztává. Lisztezett deszkán nyújtsuk 15 percig, amíg 3-4 mm-es levelet nem kapunk. Vágjuk a tésztát 1 cm széles és 5 cm hosszú csíkokra. Bő, forró olajban süssük aranysárgára. Csöpögtessük le és tartsuk melegen. Pirítsuk meg a szezámmagokat egy edényben. Vágjuk apróra a datolyát. A cukrot, a malátacukrot és a vizet kis edényben melegítve oldjuk fel, tegyük bele a szezámmagot és a datolyát. Elkeverve öntsük a tésztára. Keverjük össze. Lapítsuk 4 cm vastagra. Ha kihűlt, borítsuk ki és vágjuk 3 cm élű kockákra.
Malátacukor helyett mézet is használhatunk. Sülttészta-csíkok helyett rizsfelfújttal is készülhet.


Krémes gyümölcssaláta

Hozzávalók:

Négy nyári alma
Négy őszibarack
Tíz dekagramm eper
Négy szelet konzerv-ananász
Két evőkanálnyi mandula
Két pohár víz
Három evőkanál cukor
Két evőkanál kukoricaliszt
Előkészítés: az almát kimagozzuk, szeletbe vágjuk, ugyanúgy az őszibarackot is. Az epreket félbe szeljük. Természetesen a saláta télen is elkészíthető, ilyenkor konzervet használunk, vagy más, télen kapható gyümölcsöket, almát, körtét, banánt. A mandulát durvára daráljuk. A gyümölcsöket tálba tesszük és alaposan összekeverjük.
Főzés: a kukoricalisztet kevés vízben föloldjuk, belekeverjük a mandulát, cukrot, majd az egész vizet. Tíz percig kis lángon főzzük. Hagyjuk kihűlni, közben meg-megkeverve, nehogy bőr képződjön rajta. Ha kihűlt, ráöntjük a salátára.


Mandulás tofu

Hozzávalók:

Két evőkanál zselatinpor
Két evőkanál víz
Fél kávéskanálnyi pisztácia-esszencia
Két deciliter tej
Egy doboz ananászkonzerv
A tofu voltaképpen zselének fordítható. Kínában sokféle módon használják, legnépszerűbb a szójabab-tofu, amelyet úgyszólván számtalan levesben, húsfélében használnak föl. Előkészítése más, mint az Európában szokásos, mivel azonban itt egyrészt nem bab-zseléről, hanem mandula-zseléről van szó, másrészt pedig mert használhatjuk a zselatint, mi az egyszerűbb megoldást választjuk.
A zselatint két evőkanálnyi vízben összekeverjük, öt percig állni hagyjuk. Közben a tejet az esszenciával fölforraljuk. Ha kissé kihűlt, hozzáöntjük a zselatint és alaposan összekeverjük.
Hagyjuk egészen kihűlni, majd szögletes formába téve hűtőszekrénybe tesszük. Halványzöld, rugalmas zselét kapunk. Az ananászkonzervet fölbontjuk, a gyümölcsöt kockára vágjuk, a levébe esetleg tehetünk egy kevés keserűmandula esszenciát, hogy erősebb ízt kapjunk. A zselét közvetlenül tálalás előtt vegyük elő, vágjuk kockára, tegyük egy-egy desszertes tálba. Rá az ananászkockákat és a levet. Vigyáznunk kell arra, hogy sokáig nem marad el: a zselé olvadni kezd, s a desszert zöldesfehér kulimásszá változik.

Előzmény: hajnici (0)