h3o Creative Commons License 2002.08.07 0 0 608
Mondom, hogy készülhetnek a kárörvendök:)
:
Sowunmi Thomas hazatér



S. G.


NS, 2002-08-07


Bizonyára szép ajándék az alábbi hír a dunaújvárosi szurkolóknak: Sowunmi Thomas a hét végi fordulóban ismét magára húzhatja a Dunaferr piros-fehér szerelését. Pedig a válogatott csatárról gyaníthatóan már mindenki lemondott a városban, a vezetők, a játékostársak, no meg a drukkerek is úgy voltak vele, Thomas Franciaországba szerződött, és az élvonalba most visszakerült Ajaccióban folytatja karrierjét. Hát nem így esett.
A történet lehetne tipikusan magyaros is, hiszen jó néhány honfitársunk indult "világ körüli útra” szerződés reményében, hogy majd Nyugat-Európában mutassa meg a képességeit, ám ez csak keveseknek sikerült. Sowunmi sztorija mégsem illik e sorba, hiszen a gólerős támadónak nem azért kell hazatérnie, mert az előkészületi mérkőzéseken a tengerbe rúgdosta a labdát, és még csak nem is azért, mert az orvosi felmérésen kocogás közben leesett a futógépről. A támadó minden kritériumnak megfelelt, pályára lépett valamennyi előkészületi mérkőzésen, mi több, már alá is írta az egy évre szóló szerződését.


Sowunmi Thomas önként köszönt el a francia klubtól, de reméli, visszatérhet
– Most aztán mondhat, amit akar, a rosszmájúak úgyis magyarázkodásnak veszik, és arra gondolnak: tessék, Sowunmi Thomas sem felelt meg egy komoly bajnokság követelményeinek.
– Aki ilyesmit mond, annak fogalma sincs arról, mi történt velem másfél hónap alatt Ajaccióban – mondta a nyolcszoros válogatott támadó, akit éppen pakolás közben értük utol szállodai szobájában. – Ennyi időt töltöttem kint Franciaországban, ezalatt rengeteget edzettem, pályára léptem a gyakorló találkozókon, és bebizonyítottam az Ajaccio vezetőinek, hogy van, lesz helyem a csapatban.
– Tehát úgy gondolja, kezdőként számítottak volna önre a francia klubnál?
– Ezt természetesen nem jelenthetem ki, de komoly esélyem volt arra, hogy ott legyek a kezdő tizenegyben. Valamennyi edzőmeccsen szerepeltem, nem is ment rosszul a játék, valószínűleg ezt bizonyítja, hogy végül is egyéves szerződést írtam alá.




– Amit aztán kedd délelőtt felbontottak. Miért volt erre szükség, ha minden ilyen jól alakult?
– Menedzseremmel, Balla Györgygyel, akinek egyébként rendkívül sokat köszönhetek, hosszú órákon keresztül vitattuk meg a helyzetet, és mindketten úgy láttuk, nincs értelme maradni, akkora most itt a bizonytalanság. Az Ajaccio menedzsere, Rolland Courbis bírósági ügybe keveredett, ezért könnyen előfordulhat, hogy eltiltják mindennemű sporttevékenységtől. Márpedig engem ő hívott ide. Nem véletlen, hogy rajtam kívül távozott az Ajaccio két kulcsembere, egy francia és egy argentin futballista is.
– Tehát a bizonytalan helyzet miatt tér haza?
– Pontosan. Nem mertem megkockáztatni, hogy egy új vezető esetleg nem számít rám, felültet a lelátóra, és nekem nem lesz játéklehetőségem. Egyébként Courbisszal is egyeztettünk, és abban maradtunk, ha rendeződik a helyzete, akár már a télen sor kerülhet az újabb megállapodásra. Addig azonban a Dunaferr játékosa vagyok, és igyekszem minél jobb teljesítménnyel segíteni csapatomat.
– Gyanítom, nem arra vágyott, hogy az ősszel majd a Békéscsaba vagy a Siófok ellen lépjen pályára. Mennyivel jobb lenne a PSG vagy a Marseille ellen készülni…
– Nagyon szerettem volna Franciaországban játszani, hiszen ezért jöttem ide. Elismerem, van bennem egy jó adag csalódottság, de nem szabad türelmetlennek lennem, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb megadatik majd a nagy lehetőség számomra is.
– Jól tudom, hogy az átigazolási időszak hajrájában tárgyalt a Ferencvárossal és a Zalaegerszeggel is?
– Szerintem erről már felesleges beszélni. Voltak puhatolódzó megbeszélések, de nekem most már egyértelműen a Dunaferr-re kell koncentrálnom, helyet kell követelni magamnak szorítani a csapatban, lehetőleg már a hét végén.

--------------------------------------

A Győri ETO ellen még nem lesz kezdőember

Aligha van edző, aki rossz néven veszi, ha egy válogatott támadóval erősödik csapata játékoskerete. Természetesen Tornyi Barnabás is örül annak, hogy Sowunmi Thomas ősszel ismét a Dunaferrben játszik majd, ám mindez nem jelenti azt, hogy a hazatérő labdarúgó a soron következő találkozón automatikusan tagja lesz a Győr elleni együttesnek.
"Szeretettel várjuk Thomast, ugyanakkor sajnáljuk, hogy végül nem sikerült külföldön folytatni a pályafutását – reagált a hírre Tornyi Barnabás. – Az edzettségi állapotáról nem tudok nyilatkozni, de azért az valószínűsíthető, hogy Franciaországban megfelelő terhelést kapott. Remélem, hogy hasznos tagja lesz a keretünknek, de a mostani állás szerint nem tudom elképzelni, hogy a korábban az olimpiai válogatottban nálam már futballozó játékos tagja lesz az ETO elleni kezdő tizenegyünknek.”

*******************************************

Sajnos a Ajaccio szurkolók ezt nem igazán így látták, mert egyöntetüen azt mondták, hogy a Monaco ellen nagyon gyengén játszott, aztán a helyi harmadosztályú GFCOA ellen már csak a tarcsi jutott Thomasnak, persze lehet, hogy akkor már kifejlöben voltak az események. (Egyébként hogy zajlik itt az átigazolás? Kicsit követhetetlen számomra.) Nyilván sokat számít, hogy valaki az edzö kedvenceként van egy klubnál, vagy csak megtüri az új edzö, Bijotat mert Courbis döntéseit nem illik megkérdöjelezni, de hát volt már kiszorulva a Vasasból és a Dunaferrböl is, onnan is visszaverekedte magát
a válogatottba, úgyhogy kicsit furcsa a döntése.
Remélem télen tényleg sikerül.
Most nyilván el lehet játszani vele a tékozló fiú visszatérését, de azért elég röhejes lenne ha csak azért, mert a francia élvonalban készült és a Cannes-nal és a Monacóval gyakorolt, Alex tartósan kiszorítaná.

A. Sch.!
Te végleg távoztál a kibertérböl?