resi Creative Commons License 2002.07.30 0 0 42
Szubjektiv velemeny manifoldrol es szeparalt palckrol: kozel sincs annyi tapasztalatom, hogy veglegesnek mondhassam allaspontomat, de a kozelmultban volt egy nagyon kellemetlen tapasztalatom manifolddal.

Fr. orszag, barlangi merules, szuk, taplcai jellegu jaratrendszer, szalko minimalis uledekkel, 3-5 meteres melyseg.

2-en merultunk, 3. biztosito buvar kint varakozott.
Tarsam manifoldos rendszerrel jott, nalam szeparalt palackok. A merules utolso szakaszaban kozvetlenul a kijarati szukulet elott a tarsam (mogottem) veszjelzest ad. Elfogyott - nincs levegoje. Tarslelegeztetes, hosszu tomlovel kiuszas. Bent sokat nem szorakoztunk, mert hosszu tomlovel biztonsagosan ki tudtunk jonni, es gondoltuk majd kint megnezzuk alaposabban a felszerelest. De mielott elindultunk volna, termeszetesen megneztem a dologot, bar mind a mai napig nem talalunk ra magyarazatot.

Hosszu tomlos reduktort megszivtam, levego nem jott. Nyomasmero csont 0-t mutatott. Rovid tomlot nem neztem, de tarsam erthetoen kiprobalta, abbol sem jott levego. Az utolso slukk meg nagy nehezen kiszivhato volt allitasa szerint. Kinti reszletesebb vizsgalat eredmenye:
a bal oldali csap elzarodott, vagy legrosszabb esetben nem volt nyitva (de ez csak elvi feltetelezes). Manifold csapja es jobb oldali csap nyitva. Ennek ellenere az emlitett szituacioba keveredtunk bent a jaratban. Elzarva majd ujra kinyitva mindent, mukodik a 2 palackban 160-160 bar. Okoskodasunk szerint, ha manifold nem is lett volna nyitva es az egyik palackot koppra szivja a tarsam, akkor a manifold megnyitasa utan (felezodes) 110-120 barnak kellett volna lennie a palackokban. Ennek ellenere 160 bar volt. 12-es acel Faber palackok, 200 bar. (220-230-ra toltve)

Oszinten szolva nem talaltunk ra magyarazatot, pedig a fentiek tenyek. Lehet, hogy az enyhen sokkos helyzetben valamit elneztunk, de a 3. tarsunk is ott volt es o is a fentieket tapasztalta.

Ezek utan tarsam meg ott szetszerelte a hidat.

Ez nem a manifold ellen szol, mert biztosan van letjogosultsaga. Ez egy szubjektiv tapasztalat volt es nem tudjuk megmegyarazni a dolgot, pedig biztosan van ra magyarazat.

Orulnek ha megprobalnank kozosen kielemezni a dolgot es esetleg magyarazatot talalni ra, mert zavar a dolog.

Masik:
Ha a Janos altal irt szituaciot nezem jo a szamitas. En is ugy gondolom, hogy szeparalt palack eseten 2x3000 l van :-) 1/3-ad szabaly. Kifele van 2x2000 liter, ahogy irta Janos. Egyik elszal, marad 2000 liter. Elviekben ha nem novekszik a legzesszam, elegendo lenne az 1000 liter, mint befele, de teny, hogy ilyenkor jobban fogyaszt az ember. De erre van ott az utolso 1000 liter, hogy fedezze ezt a tobletet. Nekem ez elfogadhato, elegendo biztonsagi tartaleknak tunik.
Teny, hogy manifold eseten tobb a tartalek, de manifold eseten tobb a meghibasodasi lehetoseg (+ O gyuruk) es meg egy csap, amit el kell ernem. Elviekben elofordulhat olyan szitu barlangban, hogy nem erem el a csapokat. Meghibasodas eseten manifoldnal elszal az _osszes_ levegom!

Egy dolgon gondolkozom: mi van ha manifoldot hasznalok de alapvetoen zart allapotban tartom es mint szeparalt rendszert hasznalok. Veszhelyzet eseten rossz csap elzar, manifold megnyit, igy hozzaferek ahhoz a levegohoz is. Ha viszont nem ferek manifoldhoz, nem szall el az osszes levegom.

Meg egyszer: nekem keves tapasztalatom van meg, csak hangosan gondolkodom. Javitsatok ki ha valamit rosszul gondolok es remelem senkit nem zavart a hosszu hangos gondolatmenetem. :-)

Előzmény: Törölt nick (40)