Törölt nick Creative Commons License 2002.07.29 0 0 19
2002-06-24 - NÉPSZABADSÁG
Várhatóan szük három hét alatt felülbírálja hivatali elödje gyakorlatát, és rugalmasabbá teszi a külföldiek budapesti ingatlan-, illetve lakásvásárlási lehetöségeit Felkai László, a f?városi közigazgatási hivatal új vezet?je -értesült a Népszabadság.

Úgy tudjuk, a fövárosi közigazgatási hivatal új vezetöjének, Felkai Lászlónak feltett szándéka, hogy július 10-i hatálylyal új szempontrendszert dolgoz ki a külföldiek ingatlanvásárlási kérelmeinek egyértelmü, s vélhetöen enyhébb elbírálására. Ehhez e hét elején megbeszélésre hívta a szakmai grémiumok, így a Fövárosi Bíróság (FB), a Budapesti Ügyvédi Kamara, az ombudsmani hivatalok, a Belügyminisztérium illetékeseit, valamint a kerületi polgármestereket is.

Ismeretes, hogy a hivatal korábbi elnöke, Grespik László a kérelmeket többnyire elutasító gyakorlatával vihart kavart. A hivatal az elmúlt két évben több mint száz külföldit sújtott a korlátozással. Az elutasító határozatok sorát tavaly nyáron az FB megsemmisítette, ám Grespik újabb és újabb jogi csavarral meggátolta a lakásvásárlásokat. Kezdetben a hivatal föként azzal indokolta a kérelmek megtagadását, hogy a külföldiek felhajtják az ingatlanpiaci árakat, a kés?bbiekben föleg a viszonosság hiányára hivatkozott. (Azaz, hogy az adott országban sem tudnak korlátozás nélkül ingatlant vásárolni magyarok.)

Felkai László lapunknak megerösítette a szempontrendszer alapos átalakításának szándékát. Az FB ítéleteire utalva leszögezte: a bíróság döntése a hivatalvezetö állásfoglalásának alapvetö irányt szabhat.

A kialakítandó szempontrendszer alapján, de a jogszabályoknak megfelelöen a régi és a leendö ingatlanvásárlási kérelmeket továbbra is egyedileg bírálják el. A fennálló mintegy 220 hátralék java részét öszre feldolgozzák. Az újak elbírálásához pedig már egyértelmüek lesznek az útmutatások. Ezek enyhítö voltára utalhat az FB levelének tartalma, amelyröl Sándor Zsuzsanna, az FB szóvivöje elmondta: arról tájékoztatták a közigazgatási hivatal vezetöjét, hogy a bírói fórum kialakított álláspontját az ügyben eddig meghozott csaknem száz bírói ítélet tartalmazza.

-------

eddig a cikk.
A müemlékkel kapcsolatos kérdésedet nem értem.
Grespik elött, alatt és után is korlátozó tényezö ha müemlék ingatlan átruházásáról van szó, úgyhogy ebben a vonatkozásban Grespiknek semmilyen érdemei nincsenek, hacsak az nem, hogy tevékenységének ezt a részét a joxabályokkal összhangban sikerült gyakorolnia... :-/

Előzmény: Zézé (18)