LvT Creative Commons License 2002.07.29 0 0 234
Kedves kostas!

> Dédapám vezetékneve Baukó volt. Békés megyei tót származása biztos. Ezek szerint a név is szlovák kell legyen. Jelent vajon valamit?

A Baukó valóban jellegzetes szlovák név. A népetimológia összekapcsolja a bavkat^/bavit^ sa 'mulat, vhol időzik' igével, tehát eszerint jelentése kb. 'mulatós' lenne, de ez nem több puszta érdekességnél.

Azonban feltűnő, hogy a nevet "u"-val írják és nem "v"-vel, ahogy a hivatalos helyesírás diktálná. Ebből önként következik az, hogy ez a névalak egy nyelvjárási változat. Figyelembe véve az ismert középszlovák /l/ > félhangzós /u/ váltakozást (amely a magyarországi nyelvjárásokban sokkal szélesebb hatókötű, vö. csabai tót bavta /bauta/ < m. balta), a Bauko nevet össze lehet kapcsolni a Balko vezetéknévvel.

Ez utóbbi a nyugati szlávság (lengyel-szlovák-morva-cseh-szorb) körében igen elterjedt családnév, olya annyira, hogy a valahai elbai szlávok, és a még létező luzsicei szorbok nyomán a németben is gyakori név lett (vö. a Cobra 11 egyik szereplőjét). Ezen kívül a keleti szlávságba is átkerült Balkov (ill. Baukov) formában (egészen addig, hogy mára már jakutok is viselik ezt a vezetéknevet).

Az etimológiája kapcsán világos a -ko végződés szerepe, amely egy gyakori kicsinyítőképzői eredetű személynévképző, legtöbbször fiúnévi szerepben. A Bal- előtag az egyszótagúsága miatt nehezen fejthető meg, hiszen igen sok kínálkozó lehetőség adódik. Annyi mindenesetre kijelenthető, hogy a nagy elterjedtség miatt feltétlenül a nyugati szlávok közös hagyatékára vezethető vissza, így kiesnek a török, magyar stb. etimológiák. Emiatt a legvalószínűbben egy 'mocsár' jelentésű szóhoz kapcsolható (amely a Balaton nevében is rejtezik), vagy egy Balomir ill. hasonló szláv név rövidulésére. Nem elképzelhetetlen ugyanakkor, hogy valamely a szlávság körében elterjedt keresztyénséghez kapcsolódó (pl. Baltazár), vagy germán eredetű személynév (pl. Baldvin) áll a háttérben.

Előzmény: kostas (232)