Zoltika Creative Commons License 2002.07.27 0 0 54284
Kedves Asztaltársak!

Közalkalmazottként 50%-os vasúti kedvezményre vagyok jogosult. Elég gyakran utazom vidékre egy Kft. munkái kapcsán. Ilyenkor 50%-os kedvezménnyel utazom, és az útiköltséget természetesen el kívánom számolni a Kft-nél. Ehhez számla kell a menetjegyről az illető cég nevére. Korábban a MÁV nem adott ki cégnévre számlát, azonban emlékeim szerint 1998 őszén született egy APEH rendelet, ami szerint a számlát az utas által kívánt névre ki kell állítani. Azóta lényegesen kevesebb a vitám a pénztárosokkal, bár néha (idén már csak elvétve) megtagadják a számla cégnévre való kiállítását, egy belső MÁV utasításra hivatkozva. Persze ha névre állítják ki a számlát, az tulajdonképpen csak több adminisztrációt jelent, ilyenkor ugyanis hitem szerint az illető cégnek elég a számla mellé egy névre szóló kiküldetési rendelvényt kitöltenie.

Pénteken reggel a Keletiben komoly vitám volt a pénztárossal, aki a számlát még csak az enyémre sem, hanem csak a közalkalmazotti munkáltatóm nevére lett volna hajlandó kiállítani. Végül előkerült valami fönök-féle, és a számlát kiállították a nevemre. A sor hosszát képzelhetitek.

Kérdéseim:
1. Tud-e valaki pontosabb információt a vélt 1998-as APEH rendeletől? (Én annak idején az újságban olvastam róla. Valamilyen rendeletnek pedig lennie kell, mert akkortól egycsapásra megjavult ez az egész számlázási mizéria.)
2. Ha van ilyen rendelet, azt hogyan überelheti egy MÁV-os belső utasítás?
3. Mi köze mindehhez a MÁV-nak? Bárki bárhol bármit vásárol, a számlát arra a névre állítják ki, amit a vásárló bemond. Én a MÁV-tól egy utazás nevezetű szolgáltatást vásárolok. Igaz, hogy kedvezménnyel, azonban ezt a kedvezményt nem a MÁV, hanem az állam adja.

Elvben a kedvezményt az állam a MÁV-nak kifizeti. Az utazási kedvezmény a közalkalmazottaknak és nem a munkáltatóiknak (vagyis magának az államnak) szól. Ha kaptam, még az államnak sincsen beleszólása, hová és milyen ügyben akarok utazni vele. A MÁV-ot leszámítva nem is igen akar beleszólni senki. Kissé érthetetlen, miért éberkedik a MÁV a pénztárosain keresztül azon, hogy én csak a a közalkalmazotti munkáltatóm javára utazgassak és számoljak el útiköltséget.

Persze az államnak van azért ebbe beleszólása. Megtehetné, hogy úgy dönt, nem támogatja közalkalmazottainak a versenyszféra javára tett utazgatásait. Ekkor azonban állami, és nem MÁV-os belső rendelettel kellene a számla cégnévre való kiállítását megtiltani. Innentől persze még saját névre sem volna szabad a számlát kiállítani, csak a közalkalmazotti munkáltatóéra, ld. fent a triviális, bár némileg adminisztráció-igényes megoldást. Szóval érthetetlen számomra, mit izmozik mindezen a MÁV. És persze bosszankodom, meg bosszankodnak a mögöttem sorban állók.

(Ha ez a hozzászólás kétszer jelenne meg, előre elnézéseteket kérem. Nekem újabban bármilyen oldal, pl. új hozzászólás megnyitása vagy küldése esetén is a freestart nyitóoldala jelenik meg először. Egyszer már elküldtem ezt a hozzászólást, úgyhogy ismét megnézhettem a freestart nyitóoldalát.)