LvT Creative Commons License 2002.07.16 0 0 188
Kedves Pivovar!

> ehhez kapcsolódó (aligha megalapozott) tippem a "(ko)sutovsky" lett.

Ez igen kevéssé valószínű. Ilyen elvonás akkor képzelhető el, ha a lekopott előtag valamilyen értelmes szócska, vagy az adott szót rendszerint közvetlenül megelőző szóval együtt alkot ételmes egységet (ennek az ellentetje, a hozzátóldás is felléphet hasonló körülmények közt; most hirtelen példa nem jut az eszembe, csak "az anyja" > "a zanyja" eltolódás). De ilyen ebben az esetben nem jöhet szóba.

De a fentieken túlmenően is a Košutovsky Košutov-jának településnévnek kellene lennie (egyébként nem járna hozza a -sky képző). A Košutov településnév pedig elég fiatal, és az oda telepedett Kossuth családról lett utólag elnevezve. Időbeli problémák miatt nem szolgálhatott más lekopásos családnév alapjául. (N.B. Az általad felfedezett Kossuth-lapon a Košútovci felirat -ovci-je nem helynévképző, hanem a magyar -ék toldaléknak megfelelő képző: Kossúthék.)

Van viszont egy šuty' melléknév a szlovákban, amely 'csupasz, kopár, szarv nélküli'-t jelent, és -- gyanítom, de lehet, hogy melléfogok -- a magyar (őz)suta szóval függ össze. Én magamtól a Šutovce helynevet erre vezettem volna vissza, de Kis Ádám 179-es hozzászólásbeli etimológiája bizton a Kiss Lajos-féle Földrajzi nevek etimológiai szótárából származik, azzal pedig csak súlyos érvekkel felvértezetten lehet vitatkozni.

----
> megtaláltam Kossuth Lajos egy szlovákiai rokonának honlapját a családfával együtt, benne Kossuth Lajossal

Etimológiai vonatkozásban itt sok tévedés található: a Kossuth családnév valóban a régi szlovák košút '(őz)bak, (szarvas)bika' szóra megy vissza, de a Rákóczi családnév már nem azt jelenti hogy "ten c^o z^ije v rákosí", vi. 'az, aki nádasban él', és a Rakúsko 'Ausztria' országnév sem "krajina za rákosím" azaz 'a nádason túli ország'. Ezen ország- ill. családnév etimológiáját már kérdésedre korábban megadtam a "Népek nevei magyarul" topik 89-es és 92-es hozzászólásában.

----
> Ott természetesen szlovák írásmód szerint szerepel L'udovít-ként.

Kis off-topic érdekesség: egy magyarországi történésztől tudom, hogy Kossuth Lajos egyik nagybátyja -- ha jól emlékszem a Juraj (errefelé: György) nevű -- a '48-as nemzetiségi ellentétek családon belüli lecsapódásaként megszakította vele és családjával a kapcsolatot.

Előzmény: Pivovar (180)