Dworkyll Creative Commons License 2002.07.16 0 0 447
Kezdetnek javaslom ezt az oldalt itt : http://www.beeman.com/pellets.htm

utána kell még egy kis ballisztika, amit jó tömören összefoglalni a hazai légpuskatémára így lehet:
1. Vadászni a legtöbb esetben tilos, és 7.5 J torkolati energiájú cuccokkal leginkább a vadászatnak, mint olyannak a meggyalázása.
1.a önvédelem légpuskával=öngyilkosság
2. Könnyű léglövedékek hangsebesség fölé gyorsítása jelentősen rontja a pontosságot.

Ebből az következik, hogy a célbajuttaható energia a hazai kalibereknél olyan kicsi, hogy tök fölösleges mindenféle "páncéltörő (űrméret latti réz, gumitokban)" meg "üreges fejű", vagy hegyes skulókkal trükközni.

Egyébként röviden összefoglalva a tipusokat a lapos fejű lyukat vág, a hegyes behatol, a lencse vagy félgömb fejű inkább üt, a gumiköpenyes réz felbosszant és kiüríti a zsebed :-)

SZVSZ a legcélravezetőbb, ha kipróbálsz egy csomó különfajta lövedéket, és amivel a legjobb eredményeket éred el(márka-modell), arra állsz rá. Ez persze lehet, hogy valamilyen félgömb, vagy kúpos profil, de ezekkel maximum bukócélra (sörösdoboz pl :-) érdemes gyúrni. Lőlapra csak olyannal célszerű lőni, ami lyukat vág (szakirodalomban és nagyobb kalibereknél a wadcutter az idevágó fogalom), ez légpuskánál a lapos fejű. A pontosságáról csak annyit, hogy a versenyeken csak ilyet használnak. A már említett trükkös fejűek réseket szakítanak, ami gyakorlatilag értékelhetetlen.

A FŐTITKÁR szaktárs által emlegetett Crow Magnum kifejezett vadászlövedék, ami nehéz és üreges hegyű, azaz megfelelő energiával (!!)becsapódva szétnyílik. Stop power rulez, de ezt én meghagynám a vadász és önvédelmi fegyvereknek. Mivel MO-n ez a légies "tűzerő" illegális, nem sok reményt fűzök hozzá, hogy a kereskedők érdemben foglalkoznának vele, csak úgy mint a légisztolyra szerelhető lézeres célkijelölővel.

Előzmény: vri12 (444)