Mr Spock Creative Commons License 2002.07.05 0 0 24
Kedves Ozagen,

Mindenben egyetértek veled, kivévé az utolsó bekezdéseddel.

Mert: nem "jogi" vagy "erkölcsi" kérdés elszakadni antropomorf rögeszméinktől......Kozmológiai közhelyeket sorolok: a geo- és heliocentrikus nézetektől való megszabadulás. És még sorolhatnám. Mindez: dezantropomorfizáció.

Hmmmm.....okay, elfogadom.
Es akkor egy picit maskeppen magyarazom, hogy tulajdonkeppen mit is ertettem alatta. Sokszor halljuk, tobbnyire almodozoktol, fantazialoktol, hogy "na de attol hogy mi errol nem tudunk, nem azt jelenti hogy nincs". Vagy meg jobb:"bizonyitsd be hogy nincs". Es ezen "bizonyitekok" nemletezese alapjan azt hiszik, hogy akarmi ami eszukbe jut, az legalabb annyira "jogos" mint akarmi mas. Ezen gondolatmenet alapjan leteznek a legelvetemedettebb es legtudomanytalanabb abszurdumok. Es sajnos, neha meg a tudomanyon belul is, altalaban penzdolgok miatt, is kisebb fokon megtalalhato ez az "iranyzat" (lasd Pluto mission terv).

Vagy mondjuk valaki eloall azzal:"adjatok nekem 50 millio dollart, es en ki fogom kutatni a fenysebesseg szazszorosaval halado urraketat".

A kerdes az, hogy hol van a tudomany vege, es hol kezdodik a sci-fi fantazia? Mit van "jogunk" igazi tudomanyos kerdeskent vizsgalni, es mit kell elvetni azzal, hogy "kerem, irjon errol egy konyvet es kuldje el egy sci-fi kiadonak"?

Erre talaltam en ki, az ugynevezett "kovetkezo lepes" elmeletet. Egy kerdest akkor lehet tudomanyosnak kezelni, ha az abban szereplo fö-ismeretlen es a ma ismert kozott, nincs egy alapveto masik olyan ismeretlen, aminek a bizonyitasatol fugg a fö-ismeretlen. A fenti, eleg durva pelda ennek a demonstralasara lett odateve. Mert ahhoz, hogy valaki a fenysebesseg szazszorosaval halado urraketat keszitsen, eloszor azt kellene bebizonyitani, hogy ugy elmeletben, mint gyakorlatban, egyaltalan letezik a fenysebessegnel nagyobb sebesseg.
Vagy ha valaki kutatasi penzt ker, hogy az Alpha Centauri bolygoin eletet keressen, eloszor be kell bizonyitani, hogy az Alpha Centaurinak van bolygoja. Ez gondolom nyilvanvalonak tunik, pedig a legtobb altudomanyos kerdes eppen ennek az "elmeletnek" az athagasan alapul.

A mai vilagban az ezzel kapcsolatos tipikus konfliktus anyagi kerdes. Mert mindenkinek joga van otthon morfondirozni, es papiron ceruzaval akarmit kitalalni, feltalalni, de ma mar ez egyre nehezebb. Az emberisegnek, tarsadalmaknak, orszagoknak, bizony alaposan meg kell nezni, hogy mire koltsek az altalaban limitalt kutatasi penzt, kinek az otletet es miert vegyek komolyan. Es enszerintem a "kovetkezo lepes" elmelet talan a legjobb megkozelites erre. Mit szolsz hozza?

Gabor

Előzmény: Ozagen (23)