Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.07.03 0 0 254
OFF?
ÚJ KLASSZIKUSOK A LÁTHATÁRON!
Azon a napon, amikor az iskolai bizonyítványokat kiosztották, megcsördült a telefonom és egy barátom (nyomdász az istenadta) magából kikelve rögtön ordítozni kezdett: "Most rögtön sorold fel az összes nagy költőt az utóbbi kétszáz évből, mert én, úgy látszik, hülye vagyok!" Hallottam a hangján, hogy ez nem vicc, egészen ki van kelve magából. Mint kiderült, a gyerek jutalomkönyvet kapott az iskolától, és most abból vizsgáztatja a családot. Én egy bunkó vagyok neki, hörögte a barátom, de majd te letöröd a szarvát, le, ugye? Szóval, mondd a költőket! Rákezdtem, hogy Csokonai, Berzsenyi, Vörösmarty, Arany, Petőfi, ő pedig mondogatta, hogy oké, ezek stimmelnek, na de ki jön most? Mondtam Adyt, őt is rendben találta, aztán rátértem Babitsra, Kosztolányira, József Attilára, Radnótira, ekkor viszont rámbömbölt, állj az egész, kik ezek a senkik? Egyik sincs benne a gyerek jutalomkönyvében! Gondoltam, valami újfajta kánon szerint állíthatták össze azt a könyvet, de sebaj, próbálkozzunk egy másféle névsorral: Juhász Gyula, Oláh Gábor, Dsida Jenő... Ez se volt jó, majd én mondok neked nagy költőket Ady után: Hajdu Ildikó! Kőszeginé Bódi Tünde! Róluk persze sose hallottál, mi?
Aztán kiderült, hogy mi okozta a felfordulást: Emlékül, hogy Emlékezz! (sic!) címmel megjelent egy antológia Debrecenben, a Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft. "gondozásában", melyet Elek Nóra válogatott oly módon, hogy Ady Endre hat versét Hajdu Ildikó hat verse követi, őt Bódiné öt opusszal és utánuk már nincs is senki, vége a nagy magyar költők sorának. Íme egy jellegzetes részlet az első új klasszikustól: "Te tartod kezedben a sószóró tégelyt / Tudást hints közéjük, elűzve a kételyt!" És egy a másiktól: "Az élettől nem sokat vártam / Otthonom volt a magány / Behunyt szemmel jártam / Évekig is talán".
Mit mondhattam erre? Örüljön a barátom, hogy idejében tudomást szerzett az új irodalmi értékrendről. A gyerek máris kezdje gyűjteni a cédulákat, hogy majdan ő lehessen az első, aki diplomamunkát ír Hajdu Ildikó vagy akár Bódiné költészetéből.

Nyerges András
ON?