Mr Spock Creative Commons License 2002.07.01 0 0 845
Kedves JFEry,

A „fizikusaink” kiszámolhatnák a energetikai viszonyokat a milligrammos , 2-3 négyzetmilliméteres felületű, 600Cfokos parázs, és a 15dkg-os, 200 négyzetcentiméteres 35 Cfokos kezünk között, mondjuk 22 Cfokos környezetre vetítve! És akkor ezen nem kell vitáznunk! Én sem tudom a spárga fűtőértékét! De másodpercenként kb 0,5-0,8mm ég el!

Tehat te is latod, hogy a fustforras szinten mint hoforras is szerepelhet.

Silan! Légyszives add meg a linket, a parajfalókhoz! Köszi!

Az nincs meg, de amikor olvastam a cikkuket, lementettem es feltettem az en weboldalamra. Ha ide kattintasz letoltheted azt a textfile-t. Ok egy ures dobozba tettek a fustpalcat, es azon egy lyukat furtak. Valamivel jobb, az valahogy nem derul ki, hogy aztan hova helyeztek a fustforrast (dobozt). Gondolom ha eleg nagy a doboz, magara arra lehet tenni a kereket, hogy a lyuk kozvetlenul a kerek es a kez kozott helyezkedjen el. En meg mindig kivancsi lennek, hogy mennyi a fust homerseklete, mennyi höt vezet be a kiserlet-rendszerbe. Nem vagyok fizikus, de meg kozepiskolai, valamelyest atlag feletti fizikatudasom azt sugallja, hogy ahhoz hogy a kiserlet tenyleg elfogadhato legyen, a fust homersekletenek nagyjabol azonosnak kellene lennie a szoba levegojenek a homersekletevel, de ha nincs igazam legyszives azonnal javits ki.

Baromi nagy KONTRA OPPÁÁ!! Ha valami hát ez hathatja! Forog is 12-vel. Persze „körüljárom” az ujjaim hegyét, és mindenhol jelentős az áramlások vízszintes vetülete! Még az ujjak „hátsó felén is”! Szint onnan szív, mint egy centrifugálszivattyúra rajzolt működési ábra! Azt merem állítani ezek után, hogy a kerék illetve annak doboza, az asztal lapja, valamint a megfelelően mellé tett kéz, és az annak hőjével olyan szerkezetet, rendszert adnak, ami erőteljes örvénylő áramlással rendelkezik, amelyek a kerék fogaiba kapaszkodnak és azt a saját vízszintes vetületüknek megfelelő irányba sodorják, hajtják, forgatják!

Rendkivul erdekes, koszi a kiserletleirasert. Na most vessuk ezt ossze a parajfalok kiserleteivel:

"legmelegebb a tenyér közepén volt, leghidegebb az ujjak végén, máshol a kettő között. Az egyes pontok eltérése egyénenként változott, a két szélső hőmérséklet között a különbség általában 2 Celsius-fok körüli volt."

Elfogadom a 2 Celsius fokos kulonbseg-lehetoseget. Az még elég is arra, hogy letrehozzon levegomozgast ami fustot kepes mozgatni. A nagy kerdes még mindig az, hogy tenyleg ez a mozgas ami a kereket mozgatja, illetve elegseges-e ez a mozgas hogy a kereket mozgassa. A parajfalok kiprobaltak a mukezet, ami sajat bevallasuk szerint sokkal jelentektelenebb mozgast produkalt mint egy elo kez. Ok irjak a mukezrol:

"Az áramlás ugyanazt a képet mutatta, mint a tenyér körül, beleértve a kaotikus helyi örvényeket és az átlagos áramlási irány időnkénti megfordulását. A besugárzott lap mint "műkéz" nem a mi ötletünk volt, Jámbor László TIT-munkatárs találta ki néhány évvel ezelőtt."

Ennek ellenere:

"A maximális sebesség általában nem haladta meg a két fordulatot percenként, tehát emberekkel összevetve a mi műkezünk "vitalitása" mérsékeltnek tekinthető."

Ket fordulat percenkent az SEMMI. Ha ott hagyod a kereket, minden nelkul, egy nem teljesen legmozgasmentes szobaban, percenkenti kettes fordulatszam gyakran tapasztalhato. Erdekes, sokan hivatkoznak a parajfalok kiserletere, pedig az en szememben az o oszinte kiserletuk, es foleg a leirasuk NEM bizonyitek az Egely kerek "ellen", hiszen a konkluziojuk:

"A mi műkezünk hatására a kerék nem gyorsult fel még az emberi átlagnak megfelelő maximális sebességre sem. Emiatt elképzelhető, hogy bár a forgás kiváltásához hozzájárul a tenyér hőhatása, embereknél a hőhatáson kívül valami más is szerepet játszik. Ha így van, ez a bizonyos "más" lehet akár az ismeretlen bioenergia."

Tehat ok is kimutattak a fust-kez-legaramlatok osszefuggest, de mindezt reprodukaltak a mukezzel is, ami viszont nem forgatta a kereket (mint fentebb emlitettem, a kettes sebesseget nem veszem aktiv forgatasnak, hanem a szobaban levo "spontan" homozgas altal keltett "háttér(zaj)mozgasnak"). Ezt a parajfalok is hasonlokeppen ertelmezhettek, hiszen minden erofeszitesuk ellenere sem voltak kepesek a mukezzel (ami sajat leirasuk szerint egy nagyjabol azonos fust-probat idezett elo) szamitasbaveheto porgesi sebesseget elerni.

Es hat el nem tudom kepzelni, hogy az en kiserletemben egymas melle tett forro kave-hideg Pepsi, legalabb 30 fokos kulonbseggel, ne hozott volna letre egy olyan oldaliranyu homozgast ami elegendo kellett volna hogy legyen a kerek mozgatasara (igen, ott is volt kb 2-es sebesseg). Plane akkor, amikor meg egy vekony papirlapot is a pohar-Pepsi es a kerek koze odatettem, a tenyergorbuletet mimikalva.

Off Word-ben írok és közben mát is csinálok: Elékészültem a kálium-nitrátos madzaggal, de nem válik be mert pöfögve, mikrórobbanásokkal ég amik szétzilálják a felszálló füstöt! Használhatatlan, pedig milyen jókat robbantgattam vele…ahh!

Hehehe....regi szep idok....probaltal kaliumpermanganatot osszekeverni voros foszforral, becsomagolni sztaniolba, kanoc, gyujtas? Abszolut ugy nez ki a fust, mintha egy miniatur atombomba robbant volna, teljesen gombaalaku. Nem lehettem tobb 14 evesnel amikor ezekkel ijesztgettem az egesz szomszedsagot. Na jo......

Két kezes és az asztallapról felemelt kezes kísérleteket meghagyom neked!

Erdekes hogy emlited. Tobbszor van az, hogy a kerek felporog olyan 12-14-ig, es akkor ha felemelem a kezem annyira, hogy a kisujjam also szele van egyvonalban a kerekkel, a kerek onnan gyorsul.

Én már úgy bűzlök a füsttől, mint aki putriban aludt! Le is zuhanyozok!

Koszi az erofeszitest es a kiserletet.
En mar latom, hogy "nincs kiut", az igazi kiserlet egy jol megszerkeztett mukez kell hogy legyen, jobb mint a parajfaloke.

Hogy mikkel nem toltom az idomet, azert az nem semmi (:-).

Gabor

Előzmény: Törölt nick (844)