Korovjov Creative Commons License 1999.03.20 0 0 4
Szerintem nem árt a gazdaságpolitikáról beszélni, alapvetoen itt van a kutya elásva, nem a parlamenti bizottságosdiban és egyéb termékeny kérdésekben.
A 75O millióval kapcsolatban inkább az idozítés az érdekes, mint maga a kibocsátás.
Hónapok óta lehet tudni, hogy a kormány és az MNB szándéka szerint a lejáró külföldi adósságállományt külföldi adóssággal fogják kiváltani, idén összesen 1.8 milliárd dollár értékben.
Az elozo, januári 5OO millió eurós hitelfölvétel rekordalacsony kamatok mellett történt, egynémely EU-tagállam is megirigyelhetné, és ettol önmagától csökken a külföldi adósságállomány.
Azért külföldi, és nem belföldi hitellel váltják ki a lejáró adósságot, mert a gazdaság erosen növekedik, és ilyen helyzetben növekszik a vállalatok belföldi hiteligénye a beruházásaikhoz.
Ha a kormány belföldön vesz fel újabb hiteleket, kiszorítja a vállalatokat a belföldi hitelpiacról, aminek a mérete limitált.
Január óta történt egysmás, és nyilván most rosszabb feltételekkel jutunk hitelhez, mint akkor. Egy dolog viszont biztos: sokkal jobb feltételekkel, mint amilyenekkel a lejáró hiteleket felvettük. Az adósságállomány így tovább csökken. Tehát a topik címe nem túl szerencsés.
Az idozítés érdekes. Ha a kormány arra számítana, hogy jobb gazdasági adatok jönnek ki a következo két-három hónapban, nyilván késobbre idozítette volna a kötvénykibocsátást, hogy még jobban leszorítsa a kötvény kamatát.