DcsabaS_ Creative Commons License 2002.06.26 0 0 771
Én sem azt állítom, hogy a tenyér csakis terel. De úgy találtam, hogy a tenyér párolgása és a kéz hőmérséklete csak relatíve kisebb befolyásoló tényező. Nagyrészt az határozza meg a kerék forgását (legalábbis nálam ez volt), hogy milyen légáramlatok és örvények vannak eleve a szobának azon a részén, ahol a kísérletet végezzük, és hogy azokat milyen hatásfokkal tereljük a kerékhez.

A szoba hőmérsékletének és páratartalmának hatását nem vizsgáltam, de várhatóan tényleg van hatása.

Elolvastam az ajánlott linket, érdekes volt. Annak alapján eszembe jutott még valami, amit kipróbálhatnának azok, akiknél van Egely kerék.

Az írásban a szerző (kicsoda?) azt fejtegeti, hogy a víz forgatásánál a meghatározó tényező a párolgás. Ezt az Egely keréknél is vizsgálhatnák úgy, hogy a kezünket (amelyre előzőleg gumikesztyűt húztunk) hol szárazon, hol pedig könnyen párolgó folyadékkal benedvesítve használnánk. Könnyen párolgó, de viszonylag veszélytelen folyadékként lehet 96 százalékos metilalkoholt, vagy esetleg benzint használni. (Aceton és különféle higítók csak óvatosan, mert zárt térben súlyos mérgezést okozhatnak.)

Előzmény: Iván Gábor (769)