Iván Gábor Creative Commons License 2002.06.25 0 0 753
Köszönöm hogy leírtad, hogy tőlem föggetlenül Te is hasonlóakra jutottál,mint amit én:

http://www.zotyo.hu/para/egely2.htm

"Az Egely kerék, a feltalálót idézve; "játékszer".

A banális tévedésen túl, a tények alapján valóban az, csak az.

A kereket nem az életenergia, hanem a levegő mozgatja.

(tanulmány, Bp., 2000.09.19.)

.....

Összegzésül: saját és ismerőseim kísérleteire támaszkodva, a tényeket tisztelve, sajnos ki kell jelentenem, hogy Egely György évtizedet meghaladó munkája a készülék létrehozására tévút és tévedés. Az eddigi tények azt bizonyítják, hogy a vitalitásmérő nem más, mint egy különleges hőkülönbség mérő és légmozgásvizsgáló ötvözete, amely az egyén tenyerén lévő hőkülönbségek és a környezet hőkülönbségei miatt forgómozgásba jött levegő áramlásának a sebességét és irányát méri. Tehát a készüléket a körülötte lévő levegő mozgása forgatja meg.

Cáfolataim és ellenérveim ellenére az Egely kerék, mint játékszer hasznos lehet és ezért ajánlom is az arra fogékonyaknak, de mint az "életenergia" objektív mérőeszköze nem használható. Javaslom, amíg az "életenergiát" objektíven mérő műszert nem találják fel, amelyet nem lehet kizárni, addig használjuk továbbra is a jól bevált már eddig is meglévő orvostudományi eszközeinket, mint például lázmérő, EKG, vérnyomásmérő, pulzusszámláló, vérképelemző stb. Ilyen eszközök együttes használatával, valószínűleg több és pontosabb információkat szerezhetünk egészségi állapotunkról, amely végső soron erősen összefügg a keresett-kutatott életenergiával."

Illetve már egy évvel előtte is leírtam, amit a jelelévők némélyikének kiosztottam:

"A Szkeptikusok konferenciájára (felszólalás tervezet) (volt)
Székesfehérvár, 1999. november 13."

" Megemlítek például egy olyan esetet amelyet nem értek miért a para-kutatóknak kell vizsgálniuk és ezt miért nem a Szkeptikusok teszik. Vagy lehet, hogy némely para-kutató szkeptikusabb a szeptikusoknál is. Biztosan sokan ismerik Egely Györgyöt és találmányát a vitalitásmérőt. Ez egy olyan szerkezet amely a feltaláló szerint méri a szervezetünk vitalitás energiáját. A szerkezet forgását szerinte a tudomány számára eddig ismeretlen energia idézi elő. Tehát nem hőáramlás, elektromágneses energia vagy más hasonló. A saját és ismerőseim kísérleteire támaszkodva, a tényeket tisztelve, sajnos ki kell jelentenem, hogy Egely György évtizedet meghaladó munkája a készülék létrehozására tévútnak látszik jelenleg. Az eddigi tények azt bizonyítják, hogy a vitalitásmérő nem más, mint egy különleges hőmérő, amely az egyén tenyerén lévő hő különbségek és a környezet hő különbségei miatt forgómozgásba jött levegő áramlásának a sebességét és irányát méri. Természetesen a tenyérnek is mindig más a hő térképe az idegállapottól és más orvosi állapottól függően, ugyanúgy mint az arcunknak. Ezért mutatható ki összefüggés a vitalitás és a tenyér hő térképe között, ami azt látszik tévesen alátámasztani, mintha a műszer közvetlenül a vitalitást mérné. Természetesen ilyenkor nagyon nehéz szembesülni tévedésével mindenkinek és igyekszik menteni a menthetőt. Nekem két eltérő tenyérhőmérsékletre melegített vasalóval is sikerült olyan értéken megforgatni a kereket mint az ismertető szerint egészségesnek tartott átlag emberi szervezet teszi vitalitásával. Ez a kijelzőn a 100%-os értéknek felel meg. Állandóak a viszontmagyarázatok, mint például bevezetésre került egy termikus zaj fogalom is. Egyszerűen megoldható és eldönthető lenne a vita gondolom azzal ha egy megfelelően felmelegített nem élő emberi kéz forgatná a vitalitásmérőt a teljesen egészséges élő emberi értéken. Ez meggyőzné a tudóst és a laikust is. Nem lehetne további vita hiszékenység és a kételkedés oldalán állók között. "

Előzmény: DcsabaS_ (737)