Hostile Creative Commons License 2002.06.24 0 0 712
JFEry: nincs ilyen szerkentyűm, épp ezért nem is hivatkoztam sehol a leírásra, mert nem ismerem. Nekem a pár évvel korábban megjelent Energy Wheel volt meg, ami egy könyvnek a melléklete volt. Ez ugyanaz, mint az Egelyé, csak nem olyan érzékeny, jóval durvább konstrukció; a működése viszont ugyanaz.

"...a kézhömérséklet eloszlás-vitalitás összefüggés nem szükségszerű..."

Ez így van. Nem szükségszerű, viszont nem is lehetetlen. Létezik bizonyos esetekben, és mi (legalábbis én) pont arról az esetről beszélünk, mikor fennáll az összefüggés.

Nem logika nélkül fogadom el a működését. Nem tudom hogyan működik: abból a szempontból, hogy nem ismerem a kémiai folyamatokat, amik ilyenkor lejátszódnak a testben. De mikor megmozdítom valamelyik végtagom, vagy levegőt veszek, akkor sem tudom a részleteket. Mégis "bízom benne", és mégis működik. A kerékforgatás ugyanígy megy, semmi extra nincs benne. Eldöntöm, koncentrálok, és kész. A részleteket az agyamra meg a testemre bízom, mert a részletek tudatosítása nem szükséges a folyamat megvalósulásához. Egyébként biztos vagyok benne, hogy le lehet írni konkrétan a dolog működését, ugyanúgy, ahogy pl. a végtagok mozgatását le lehet írni. A kettő között csak annyi a különbség, hogy a tenyér hőeloszlásának a változása nem annyira látványos folyamat. Legalábbis szemmel nem látható.
Kétségtelen, hogy a dolog összefüggésben áll az elme és azon túl az agy működésével. Az elme működésére viszont nem létezik pontos tudományos leírás, csak vizsgálati tapasztalatok és eredmények. Ezzel az indokkal akár el is lehetne vetni az összes ilyen érvet, de az botorság lenne. Mert akkor el kéne vetni minden dolgot a való világban, ami összefüggésben áll az elmével, a gondolatokkal, az akarattal. Márpedig az egész életünket főként ez irányítja. Tahát nem lehet csak úgy félredobni az ügyet azzal, hogy nem tudományos tény.

A bannerre nem tudom, mit kéne mondanom. Sima átlagos (felületes) banner, címszavakkal meg illusztrációkkal. Az Egely-kerék képe sem biztos, hogy szoros összefüggésben áll a parakutatással. Persze lehet, hogy ettől függetlenül a Paulinyi hiteles mérőműszerként használja. Ő dolga... Nem tudom mit kezdjek a bannerrel, nem érzem, hogy szorosan kapcsolódna a mi témánkhoz. Hidegen hagy.
Egyébként sosem mondtam olyat, hogy amit nem tudok, az nem is érdekel.

A beidézett ismertetőkről:
Egely és Paulinyi sokmindenben túloz, és valszeg téved is, de ez nem az én problémám. A mi vitánkkal kapcsolatban az ő nyilatkozatuk nem számít, én nem őket védem, de ezt utoljára mondtam el.
Ami a para- és egyéb titokzatos vagy ismeretlen erőket illeti, én nem hiszem, hogy normál esetben közrejátszana bármi ilyen dolog. Szerintem teljesen "hétköznapi" módon, minden extra nélkül meg lehet magyarázni a kerék működését - az ezzel kapcsolatos elképzelésemet le is írtam korábban. Tény, hogy léteznek olyan dolgok, amik furcsák és esetleg hihetetlenek sok embernek (telekinézis, telepátia, stb..); bár ezeknek a "light" változatát minden ember használja a mindennapi élete során. De ezt nem kell belekeverni. Amiről én beszélek az Egely-kerékkel kapcsolatban, annak semmi köze a paranormális tevékenységekhez.

Hogy a Paulinyi vagy az Egely para-erőkkel magyarázzák a dolgokat, az nem az én asztalom. Egyébként biztos van a dologban valami, sokat kísérleteznek ilyesmivel, és nem kell mindent rögtön kétségbe vonni, ami elsőre furcsán hangzik. Ezek a különféle magyarázatok, amik születnek (Iván Gábor vasalói, az én magyarázatom és Egely paranormális tevékenysége) mind 1-1 lehetséges válasz, és egyáltalán nem zárják ki és nem cáfolják egymást. De külön kell őket választani, vagy legalábbis nagyon érdemes külön-külön kezelni/tárgyalni őket.

Végül: az, hogy gúnyos módon kineveted ezeket a paratudományos magyarázatokat, neked sem válik előnyödre. Valószínűleg keveset tudsz a dologról, nem foglalkoztál eleget vele, vagy nem érted a működését. Attól függetlenül, hogy én sem ezt tartom a kerék fő magyarázatának, nem vetném el, hogy ilyen módon is foroghat. Ha ilyen előítéletekkel közeledsz bármihez, az sose szül jó végeredményt.

Na, remélem ezt most el tudom küldeni:)

Előzmény: Törölt nick (701)