Mr Spock Creative Commons License 2002.06.20 0 0 20
Kedves iago,

Lesz nekunk itt temank. Te talan nem tudsz rola mert nem latogatod a nettot, de kozben en megkertem Ivan Gabort hogy kuldjon nekem egy Egely kereket (es pesti ismeros kifizette). Megjott. Hat bizony eddig nagyon ugy nez ki, hogy Egelynek van igaza. Egyenlore nagyon impresszal a dolog, de hideg fejjel logikusan kiserletezgetek.
Mindenesetre, meg ha nem is igaz amit Egely allit, akkor is nagyon nagy poen az egesz, nekem nagyon tetszik.
------------------------------------------------
hát nem úgy készükl a statisztika, hogy szôámolsz, öszeadod és elosztod? és kijön egy átlag?

Hát nem. Illetve, az a statisztika legelso lepese, olyan mint matematikaban az egyszeregy. A statisztika annal sokkal, de sokkal tobb. Amit te emlitesz az semmi mas mint az atlag kiszamitasa. Az atlagon kivul van meg soktucatnyi mas, mindegyik sokkal komplexebb statisztikai fogalom.

az antibiotikumról: kiemelten speciális terület, amirôl beszélünk. a lázzal járó állapot - mellesleg nem tudom, de én azt gondolom, hogy a mindenáron lázcsillapítás sem indokolt minden esetben, ha a láz önmagában nem okoz veszélyt.

De okoz. Maga a magas laz, plane gyerekeknel agykarosodashoz vezethet. Sok szellemileg visszamaradott gyerek attol lett azza, mert nehany honapos korukban volt magas lazuk, mama nem torodott vele (mert azt hitte hogy a laz onmagaban nem problema). 42 fok felett egyszeruen meg lehet halni, kizarolag a magas homerseklettol, akarmi is okozza (felnott, gyerek egyarant).

Es hat a laz soha nem "onmagatol" van, az MINDIG valamilyen betegsegnek a megnyilvanulasa.
Az egesz antibiotikum kerdesnek az alaplenyege az, hogy egy felelossegteljes orvos, vagy szulo, vagy akarki, nem fogja megvonni a betegtol az antibiotikumot, amikor a problema nyilvanvaloan valamilyen fertozes eredmenye, de nem lehet tudni hogy virusos vagy bakterialis, amikor magana az antibiotikumnak a rizikoja minimalis, ugyanakkor a tevedes (hogy nem adnak) eredmenye drasztikus lehet. Az egesz "anti-antibiotikum" mania akkor tort ki amikor kezdtek rajonni, hogy ha mindenki mindenert Penicillint kap, akkor elobb utobb az adott korokozok immunisak lesznek (nem az EMBER, ez egy nagy tevedes) a Penicillinre. Ami igaz is volt. Csakhogy azota tobbszaz antibiotikum fel lett talalva, es ennek a jelentosege oriasit csokkent. De azota akarki aki "doktorellenes" ezt fogja felhozni peldanak.

jószerivel amikor beülsz egy fogorvoshoz, azt se tudod, hogy mit csinál, az szükséges-e vagy sem, meddig tart, mivel járhat, mennyi utókezelést hoz maga után, azaz egy teljesen kontrollálhatatlan rendszerbe kerülsz be. kitátod a szád és a pénztárcád.

Soha nem allitottam hogy a medicina tokeletes, vagy a benne szereplo emberek tokeletesek lennenek. Egyik sem az, sot messze vannak attol. En magam gyakran kritizalom a sajat szakmamat es az abban resztvevok viselkedeset. Na de sajnos nincs kiut, meg mindig ez a legjobb betegseg-egeszseg iranyvonal. En legalabbis nem latok jobbat.

otthonszülés: elfogadom, amit mondasz, azzal, hogy talán mégis arrafelé kellene elmozdulni, hogy megteremthetô legyen az otthonszülés.

Addig nem megteremtheto, amig valaki fel nem talalja a hatizsakban hordozhato mütöt es azokat a korulmenyeket, amikben otthon is azonnal meg lehet operalni valakit. Akarmelyik temaban amirol beszelunk lehet hogy csak 90%-ig vagyok biztos, de ebben 100%-ig. Mivel ez a szakmam, es 23 eve csinalom, tul sok olyan eset ment at a sajat kezemen, ahol az otthonszules a baba biztos halalahoz, vagy rosszabb esetben agyi karosodasahoz vezetett volna, amig a korhazban egy kis izgalom utan semmi bajuk nem volt. Itt leirom a tipikus ilyen esetet. Szuloanya, vajudik, minden problema nelkul. A baba szivhangja es annak szamolasa folyamatosan tortenik (hallod a beep-elest, a papir folyamatos grafikont csinal). Abszolut MINDIG valaki figyeli ezt, szunet nelkul. Es akkor, egyik pillanatrol a masikra, minden figyelmeztetes nelkul, a normalis atlag 140/perc szivhangbol, lezuhan a baba szivhangja 50-80 kore. Neha azonnal vissza is megy, akkor nincs baj, csak meg jobban kell figyelni. Neha perceken belul visszajon a problema. Es akkor az orvosnak szinte masodperceken belul kell elhataroznia, hogy mi is tortenjen. Ha baba szivverese 90 alatt marad, nem kap eleg oxygent, es termeszetesen erre az agy a legerzekenyebb. Meg akkor is, egy azonnali csaszar elhatarozasanal is a legjobb esetben 15 perc kell hogy a mama a mutoasztalra keruljon, es a baba a napvilagra ahol mar lelegezhet. Sajnos meg igy is nagyneha van, hogy a baba karosodik vagy meghal, de az esetek tobbsegeben a 15 perc eleg ahhoz, ha tenyleg legalabb 80-90-es ritmus megmarad, ugyan sotetlilan, de a baba megszuletik es az oxygen vegulis megmenti. Na most mindez hogy nez ki az otthonszulesnel. Eloszor is nincs folyamatos megfigyeles. A bába minden 5-10-15 percben, nemelyik minden feloraban vagy oraban meghallgatja a baba szivhangjat. Mi annak a valoszinusege, hogy PONT AKKOR amikor eppen hallgatja, akkor fog lezuhanni a ritmus? Bizony keves. A legtobb esetben az fog tortenni, hogy most minden rendben van, 15 perc mulva lassu. Ami lehet hogy 14 perccel azelott ment le. Akkor a legjobb esetben is mentot hivnak, a korhaz mondjuk 10 percre van (es akkor nagyon "bokezu" voltam az idovel), a korhazban legalabb 5-10 perc amig az ambulancian megallapitjak hogy mirol is van szo, es akkor meg mindig egy plusz 15 perc amig mutoasztalra tud kerulni a paciens. Add ossze az idot. A babanak vagy eleve nem kellett a csaszar, de ha kellett akkor mar reg tul keso.

A masik tipikus eset a "tul nagy baba". Ami nem mindig nyilvanvalo mielott......es itt ez a lenyeg....mielott a szules utolso masodpercei kovetkeznek be. A baba feje ott van lenn, majdnem kinn, de megsem, mert nem fer ki. A szulesz (vagy otthon a bába) minden kiserlete ellenere SEM. A baba gyakorlatilag beszorult a szulocsatornaba, se ki, se be (vissza, ami persze nincs). Lelegezni meg nem tud, a koldokzsinor mar beszorul, szevasz tavasz, hacsak azonnal meg nem mutik a mamat. Korhazban ezt azonnal (15 percen belul meg lehet csinalni). Otthon nem, illetve a fent kiszamolt kesessel. Vagy nem kellett, vagy tul keso.

Az elso esetet semmilyen modon nem lehet elore kiszurni. A masodik esetet egy rendkivul gyakorlott bába kepes elore tudni, de ultrahang, stb. nelkul bizony nem konnyu.

Harmadik eset, szerencsere ritka:
Megszuletik a gyerek minden problema nelkul, kijon a mehlepeny. Es minden elozetes jel nelkul a meh nem huzodik ossze, es az anya irdatlan iramban elkezd verezni. Ha csuklodon felvagod az ered ongyilkossag celjabol, az SEMMI ahhoz kepest ahogy ezek tudnak verezni. Neha egyszeru intravenas gyogyszer azonnal meg tudja ezt allitani. Neha meg az sem, azonnali mutetre van szukseg. 23 evnyi prakszisomban egyszer volt egy olyan IGAZI verzo, de miota azt ateltem, SOHA, de SOHA nem engednem a szerettemet otthon szulni, mert bizony otthon meghalna.

Persze tudod mi a helyzet? Az, hogy a szulesek jo 90 szazaleka minden problema nelkul zajlik le. Mond hogy igazan 95 szazaleka, es azt az 5 szazalekot a korhazban tulkezelik. De mindig van egy 5 szazalek, ahol vagy a gyerek, vagy az anya, vagy mindketto sulyos karosodast, vagy halalt szenvedhet. Es bizony az esetek tobbsegeben ezt nem lehet elore tudni (ritkan igen). Az egesz otthonszulesi mozgalom a 90 szazalekbol indul ki, hogy "hat milyen magas azon esetek szama ahol semmi problema nincs". Ami igaz is egeszen addig ameddig nem a TE szeretted aki az 5-10 szazalekba esik bele. Es meg ha 5 szazalek is az igazi problema arany, akkor is 1:20-hoz akarkinek az eselye. Ami nem sokkal kevesebb mintha negyszer feldobott penzermebol mind a negy fej vagy mind a negy iras. Vegyel negy penzermet es probalgasd, meg leszel lepodve milyen gyakran elofordul (1:16 hoz az eselye 4 fejnek 4 dobasbol). Szoval igy nez ez ki.

. vagy a kórházi szülés legyen olyan, mint otthon.

Ez a megoldas. USA-ban mar mindennapi, szuloszobak ugy is vannak berendezve mint egy atlag nappali szoba otthon. Minden szulo no kulon szobaban van, mindegyikhez egy kulon nover van az esetek legtobbjeben. Ha Mo-n nem igy van, ezt kell megprobalni elerni egy nap, de addig sem az otthonszules a megoldas. Egyebken nem tudom mennyire vagy ezzel tisztaban, az egesz otthonszules dolog egy szelsoseges feminista orulet.

Gabor

Előzmény: Törölt nick (19)