Mr Spock Creative Commons License 2002.06.19 0 0 18
Kedves iago,

statisztika: vannak dolgok, amire a statisztika általában nem felel. mondtad az orvos sikeressége példát. oké, kijön, hogy 1:1000-hez sikeres. de ebbôl nem tudom, hogy hány beteget kezelt, nem tudom, hogy akiknél nem volt sikeres, azok csak maradtak olyanok, akik voltak, vagy belegebedtek?.......átlagéletkor.
ez is a statisztika körébe tartozó. a szórást nem mutatja.

Minden cikizes nelkul....tenyleg, ne erts felre....de fenti sorokbol azt a kovetkeztetest vontam le, hogy alapjaban nem tudod hogy igazan mi a statisztika. Hallottal rola, a hetkoznapi eletbol, ujsagokbol, mittudomen, de nemhogy a matematikajat nem erted, ugy nez ki hogy a koncepciot sem. Aki olyant ir, hogy a statisztika nem mutatja a szorast, az nem tudhatja hogy mirol szol a statisztika (hiszen nemhogy mutatja, hanem eppenhogy az a lenyege, hogy eppenhogy mindenfele szorast magaban foglal). Meg hogy "nem tudod hogy hany beteget kezelt" meg ilyesmi.

Ha nincs igazam, elore bocsanatot kerek. Ha igazam van, akkor legyszives jelezd, es en nagyon szivesen elmagyarazok nehany alapfogalmat amin el tudsz indulni, sot meg egy kis demo computer program gyors megirasara is vallalkozom. Addig tegyuk felre azokat a temakat amik ehhez kapcsolodnak.

ha a gyerekemnek egyszer láza van, és kiugróan magas, oké, csökkentsük. akármivel. de ha ez az eset ismétlôdik, akkor az már, hogy csökkentsük, az egy másodlagos következmény és az elsôdleges kérdés, mi a francért van magas láza.

Igy igaz. DE.....mi van akkor ha nem tudhatod? A kovetkezo lehetosegek vannak:

1. Valamilyen virusos fertozes, amire az antibiotikum nem jo. Ennek a kovetkezmenye:
a) spontanul meggyogyul a gyereked.
b) nem gyogyul meg (meghal)
2. Valamilyen bakterialis fertozes, amire az antibiotikum jo. Ennek kovetkezmenye.
a) ha hat az antibiotikum, meggyogyul
b) ha nem hat akkor nem gyogyul meg
3. Sem nem bakterium, sem nem virus (ritka valoszinusegek). Termeszetesen az antibiotikum nem hatekony.

Na most. Gyerekednek 40 fokos laza van. Elviszed az orvoshoz. Az alaposan megvizsgalja, es megsem kepes egy magyarazatot talalni. Annak hogy bakterialis az ok, mondjuk 20% eselye van. Ha kap antibiotikumot akkor meggyogyul, ha nem akkor meghal. 80%-ban teljesen felesleges lesz az antibiotikum. Mit fogsz mondani az orvosnak, amikor az antibiotikum hatranya pusztan az, hogy a jovoben az egesz populacio szintjen annak az antibiotikumnak a hatekonysaga esetleg csokkenhet, azellen a bakterium ellen. Vedd figyelembe, hogy ma mar az antibiotikumok szazai leteznek. A te gyereked semmi igazi hatranyt nem szenvedhet. Tehat. Fogod vallalni a 20% eselyt? Gondolj bele. Mert ha nem, akkor mas szulo pontosan ugyanigy fog hozzaallni a kerdeshez.

otthonszülés.
tudod, azt hiszem, hogy a nôgyógyászok nem épp a szegényebb orvosok. és mégis: a körülmények sokszor spártaiak. futószalag. abban pedig sok vita nem lehet, hogy egy stresszhelyzetet mennyire fejel meg az idegen környezet és a nemtörôdöm nyegleség. nagyon. talán ezért is fákj olyan nagyon részben, mert a doki másképp nem figyel a betegre.... pszichológia.

A penznek amit az orvos keres semmi koze az egeszhez. Nincs annyi penz amivel ki lehet fizetni azt mondjuk ami egyszer tortent velem, hogy 6 napon keresztul osszesen 5 orat aludtam. Jo, ez csak egyszer tortent, de olyan szamtalanszor, hogy egy egesz ejszakan keresztul a szulo mamaval toltottem az idot, es masnap reggel nem volt hazamenes, hanem kellett tovabb dolgozni. Es jott a kovetkezo szulo mama. Hidd el, nem penz kerdese ez.

lehet, hogy nem az otthonszülkés a megfejtés, bár azt hiszem, hogy ha valaki konzultációkra jár a nôgyógyászához, azért elég jól ki lehet azt szűrni, ki az, akinél megengedhetô luxus az otthonszülés, akár orvosi segédlettel.
nem tudom, gondolom nagyon más az a világ, ahol te működsz attól, ami itt van.

Itt is a szamok arulkodnak. Ma mar tudjuk, hogy a szulesek MINIMUM (!) 5 szazalekaban, ha nincs csaszar, a baba vagy meghal (a jobbik esetben) vagy szellemileg teljesen visszamaradott lesz. Miert? Mert valami tortenik, a koldokzsinor vagy a mehlepeny szintjen, nem kap a magzat oxygent, es karosodik (agyilag) vagy meghal. A korhazban ezt idoben lehet diagnosztizalni es a babat megmenteni. De ez mind percek alatt zajlodik le, elore NEM tudhato. Nincs az a szures a vilagon, amelyik elore ki tudja szurni azt a terhes mamat, akinel szules kozben a koldokzsinor mondjuk a baba nyaka kore tekeredik. Ha az a mama otthon vajudik, a baba vagy meghal, vagy szellemileg visszamaradott lesz, esetleg megspekelve toloszekkel, mozgasi keptelenseggel. Ha semmi mas miatt, emiatt az otthonszules elfogadhatatlan (orvos is lehet ott, attol nem fog tudni idoben korhazba kerulni a mama).

egyébként: danikenrôl és a hasonó terüüleketrôl szívesen, de azért mondtam, hogy ne ebben, mert ez a topic nem érdekel senkit, de azért olvasgat itt is pár ember, akki a danikeneshez jóllehet szívesebben hozzászólna.
nos?

Nagyon szivesen. Akarsz kinyitni egy uj topikot?

Gabor

Előzmény: Törölt nick (17)