Törölt nick Creative Commons License 2002.06.17 0 0 17
szia,
nagy melegben miért működnek lassabban a neuronok? ;-)

statisztika: vannak dolgok, amire a statisztika általában nem felel. mondtad az orvos sikeressége példát. oké, kijön, hogy 1:1000-hez sikeres. de ebbôl nem tudom, hogy hány beteget kezelt, nem tudom, hogy akiknél nem volt sikeres, azok csak maradtak olyanok, akik voltak, vagy belegebedtek? a gyógyszer is ilyen, de félre ne érts: nem vagyok gyógyszerellenes. csk a mindenható gyógyyzer gondolatot vetem el. nem mindenható. és nem csak a hivatalos gyógyszerek gyógyíthatnak. lehet statisztikát olvasni sokféleképpen, úgy, hogy neked legyen jó, úgy, hogy nekem. ez a bajom vele csak.

átlagéletkor.
ez is a statisztika körébe tartozó. a szórást nem mutatja. és arról nem beszél, hogy minek mi a hatása, mi miértr van. mert az, hogy egy helyen az átlagéletkor alacsonyabb mint másutt, még nem az következik, hogy az orvoslás szarabb. sok sok tényezô együttes hatása az, ki meddig él. és ennek csak pici része az orvostudomány.

antibiotikum.
ha a gyerekemnek egyszer láza van, és kiugróan magas, oké, csökkentsük. akármivel. de ha ez az eset ismétlôdik, akkor az már, hogy csökkentsük, az egy másodlagos következmény és az elsôdleges kérdés, mi a francért van magas láza. és kiderülhet, hogy nem az antibiotikumtól ment le neki, mert az ok nem is az volt.
mellesleg: sarkítasz. és az általános eset az, hogy nem túl fontos és nem túl veszélyes esetekben is az antibiotikumot vetik be, mintegy biztonsági öv. holott a káros hatásai is ismertek orvosi körökben, csak legfeljebb a betegnek nem ezeket mondják elsôre, hanem mint egy mindenható, felírják, ráparancsolnak, szedje. én amikor antibiotikumot ír fel nekem az orvos, mindig megkérdezem, miért teszi, mit vár tôle. és hidd el az esetek nagy részében meglepôdnek és az a válasz jön, hogy biztos ami biztos.
namost így az immunrendszerbe, bélflórába belepiszkálni, csak mert lusta a doki... sé a statisztikájába belefér, hogy sokszor hatásos, miért ne tenném...

otthonszülés.
tudod, azt hiszem, hogy a nôgyógyászok nem épp a szegényebb orvosok. és mégis: a körülmények sokszor spártaiak. futószalag. abban pedig sok vita nem lehet, hogy egy stresszhelyzetet mennyire fejel meg az idegen környezet és a nemtörôdöm nyegleség. nagyon. talán ezért is fákj olyan nagyon részben, mert a doki másképp nem figyel a betegre.... pszichológia.
lehet, hogy nem az otthonszülkés a megfejtés, bár azt hiszem, hogy ha valaki konzultációkra jár a nôgyógyászához, azért elég jól ki lehet azt szűrni, ki az, akinél megengedhetô luxus az otthonszülés, akár orvosi segédlettel.
nem tudom, gondolom nagyon más az a világ, ahol te működsz attól, ami itt van.

megnézted carayon weblapját?

egyébként: danikenrôl és a hasonó terüüleketrôl szívesen, de azért mondtam, hogy ne ebben, mert ez a topic nem érdekel senkit, de azért olvasgat itt is pár ember, akki a danikeneshez jóllehet szívesebben hozzászólna.
nos?

Előzmény: Mr Spock (16)