Törölt nick Creative Commons License 2002.06.14 0 0 57
Igazából nem is tudom, hogy kettőtől több ugróval hogyan lehetne ezt megoldani, mert ha többen kezdenek el beszélni azonos frekin, akkor bizony csak recsegés lesz belőle. Még ha nyugisan szemben ülünk a szobában, akkor is előfordul, hogy egymás szavába vágunk, hát még ha sisakkal a fejünkön zúgunk lefelé.... tehát a szimplex módszer nem kóser. Két PMR-t meg nemigen tudsz egymás mellett üzemeltetni (duplex üzem), mert nagyon keskeny a PMR sáv (100kHz!), és azon belül duplex üzemet nem tudok elképzelni - szerintem az adó leülteti a vevőt.

Egy kicsit elgondolkoztam rajta, és egy elég bonyolult duplex rendszert találtam ki több ugróra, hogy mindenki halljon mindenkit:

- mindenkinek van egy adója, de más más csatornán, hogy ne interferáljanak
- az adókat veszi egy központi vevő (minden frekit külön vevőmodul!), és hangfrekvenciás szinten összekeveri a jeleket - ekkor mindenkit lehet hallani a HF vonalon, és az a hangosabb aki hangosabban kiabál, de legalább a vivők nem interferálnak
- az összekevert HF jelet a központi állomás egy távolabbi (lejövő) frekin kisugározza
- a központi adó jelét minden állomás egy külön vevővel veszi

Ekkor csak az a kérdés, hogy ki cipelje a központi készüléket. Az adásra jó a PMR - bár csak 8 csatornát biztosít, a visszajövő jelre meg jó a CB freki, melyet a PMR adó nem zavar, de én mondjuk más (üres) frekiket választanék, még ha nem is szabályos a dolog. Csak a központi készüléknek kell spécinek lenni, mert ez ellensúlyozza a többi ugró kis adóteljesítményét vagy érzéketlen vevőjét.

Tud valaki egyszerűbbet?

Előzmény: Lud (56)