LvT Creative Commons License 2002.06.14 0 0 26
Kedves Argentína és kostas!

> És nem városnév, de miért hívjuk Olaszországot olasznak, amikor semmi köze nincs az Italia névhez?

A honfoglalás körül a magyarok a környező romanizált népeket blakoknak nevezték: ezt a nevet a helyi szlávoktól vették át, akik vsz. egy kelta törzs nevét aggatták rá az "újlatinokra". Errős bővebbet ld. a Népek nevei magyarul topik 37-es hozzászólásának "Wales és olaszok oláhok" kezdetű bekezdésében.

> Vajon miért hívjuk az osztrák fovárost Bécsnek, amikor valójában Wien?

Ez egy. párhuzamos elnevezés. A honfoglalás körüli és azt megelőző időben a Bécsi Erdőben virágzott a szénégetés iparága. A Bécs helynevet ennek megfelelően egy pusztai török bécs 'szénetegő kemence' szóra vezetik vissza (amely végső soron rokon a Pécs és Pest helynevek mögött álló szláv 'barlang, üreg' jelentésű szóval). Meglehet ez a névadás nem a magyarban történt, hanem azt megelőzőleg az avarok által.

Egyébként a Wien név (és párhuzamos Vienna, Vieden stb. változatai) sem vezethető vissza a római időkben használt Vindobona 'Vindosz uradalma' névre, hanem egy hasonló hangzású, szintén kelta közszóra (most juszt se jut az eszembe, és nincs is a közelben hol utánanéznem): időnként új nevet kapott a település, amely csak a magyarok visszaszorítása, és az Ostmark őrgrófság megerősödése után lett valóban jelentős (és ezért "védett nevű") település.

Párhuzamos névadásra a közelből van egy másik példa is: Pozsony egy történetileg adatolható várnagy után kapta a magyar nevét, de ezt megelőzőleg -- még a magyarok bejövetele előtt -- a Keleti Frank Birodalom megbízásából itt Brezeslav cseh vezér épített itt várat, és egyben adott nevet neki németül: Brezeslausburg 'Brezeslav vára' > Preßburg. A közvélekedéssel ellentétben a szlovák Bratislava név sem 'szlávok barátsága' jelentésű, hanem ez tkp. P.J. Safarik XIX. sz. közepi téves etimológiájának eredménye. Ő ui. helytelenül úgy gondolta, hogy a Preßburgban rejtező szláv személynév eredetileg Bratislav lett volna, és ebből "rekonstruálta" a [Hrad] Bratislava 'Bratislav vára' nevet.

Előzmény: Törölt nick (22)