FrédY Creative Commons License 2002.06.12 0 0 191
Kedves Bulibubus!

Ahogy tegnap ígértem, elolvastam a cikket, amit ajánlottál.

Megérte, mert valóban érdekes!

Bevallom, hogy amint azt már tegnap is említettem, azzal a tudattal kezdtem olvasni, hogy az írás az ÉS-ben jelent meg, ennek folyományaként baloldali szemszögől vizsgálja a dolgokat. Ez nem baj, ez tény. Én sem állítom a Demokratáról, vagy a Heti Válaszról, hogy objektív sajtóorgánum, de ugyanez vonatkozik a másik oldalt képviselő ÉS-re, és Mancs-ra is. Ettől függetlenül szerintem érdemes ezekbe is beleolvasni (akár egyik, akár másik oldalba), de közben nem szabad elfelejteni, hogy mit is olvasunk, kinek a tollából... Szóval ezzel az alapállással ültem neki a cikknek.

Mint kiderült, vannak dolgok, amiben egészen hasonlóan gondolkodom, mint Eörsi István! Ott van pl a kettőnk között tegnap kipattant vita, amelynek mára tulajdonképpen a fő kérdése az lett, hogy Horn Gyula milyen szerepet is játszott 56 leverésében, mennyire bűnös, mennyire felelős, mennyire "büdös komcsi"? Te kifejtetted, hogy ő igazából csak a 80-as években került topra, ezáltal Te nem tartod őt különösebben büdösnek, továbbá érzésem szerint az 56-os cselekedeteit sem tartod megbocsájthatatlan bűnnek. Ezzel kapcsolatos hozzászólásaidból az sugárzik, hogy szerinted Gyula túl kis pont volt az igazán kegyetlen kommunizmus idején ahhoz, hogy ma a kommunizmus bűnei miatt őt is megbélyegezzük.

Ha visszaemlékszel, én az Eörsi féle cikk elolvasása előtt azt mondtam, hogy bár nyilván nem ő adta ki 56-ban a tűzparancsokat, ám az "ügyhöz" való hozzáállása, és aktivitása minimum megfelelő kellett hogy legyen, máskülönben aligha juthatott volna oda, ahová jutott. Ebből adódóan pedig Gyulát igenis felelősség, súlyos felelősség terheli az 56-hoz kötődő pufajkás múltjáért. Olyan felelősség, aminek terhe alatt az én értékrendem szerint NEM lehetne az EU-ba készülő, XXI. századi Magyarország kormányának tagja. (És többek között ezért is állították azt a táblát, amiről mi most itt tulajdonképpen vitatkozunk)

És képzeld, ezt a véleményemet még a hagyományosan balra húzó Eörsi István is megerősíti, hiszen az Általad ajánlott cikk következő sorai egy az egyben azt mondják el, amit én is kifejtettem:

"Az elso években egyszeruen nem bírtam elviselni, nem is annyira elvi mint ízlésbeli okokból, hogy a miniszterelnök személyében olyan ember hódol a forradalom halottainak, esetleg a mártír miniszterelnök lányának társaságában, aki pártkarrierjét a forradalom leverésekor szerzett érdemekkel indította."

Szóval remélem, ezek után elfogadod, hogy azért Gyula nem olyan patyolattiszta...

Szintén felkaptam a fejem a cikk olvasása közben, mikor a következő mondathoz értem. Ez a mondat már a Fideszről szól, ám mielőtt szó szerint beszúrnám ide, engedd meg, hogy ezúttal Tőled idézzek! Ebben a topicban, a 93-as számú hozzászólásodban a következő aggályodat fogalmaztad meg:

"MSZP megtisztulás - én azt hiszem, ha minden érintett maszopos harakirit követne el nyílvánosan a Kossuth téren, akkor az sem lenne elegendő a T. jobboldal számára - akkor majd újra elővennék, hogy igen, de a papája, a mamája, a házmestere éstb. A szadira nehezebb ezt a komcsi múltat ráhúzni, hát előveszik a szülőket nemde?"

Valahogy úgy érzem, hogy ideillik Eörsi következő, Fideszről szóló mondata:

"Nemigen figyeltünk fel arra, hogy féktelen antikommunizmusuk már a kezdet kezdetétol tartalmaz hiteltelen elemet, hiszen a rettenthetetlen fiúk felmenoi és oldalági rokonai közt számos párttag, sot funkcionárius is akadt, akiket nem illett volna legyilkosozniuk."

Nem érdekes? Nem vélsz ezekben a mondatokban felfedezni egy bizonyos jelenséget? :-)))

A tárgyilagosság kedvéért ide kívánkozik, hogy Eörsi a következő mondataiban azt taglalja, hogy onnantól kezdve, amikor a Fidesz elkezdett korosabb embereket is bevenni a pártba, tulajdonképpen ott is megtalálhatók a régi kommunisták.

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban nekem az a személyes véleményem (amint azt már korábban le is írtam), hogy MINDEN pártból ki kellene takarítani a kommunista múlttal rendelkező embereket, és ezt az megtisztulást minden pártnak magának kellene szorgalmazni és véghezvinni. Én tehát elismerem, hogy a jobboldali pártok kötelékében is vannak kommunista emberek, és ez zavar is. Azonban tagadhatatlan, hogy a másik oldalon jóval több van belőlük. Továbbá nem mindegy, hogy ha már ott vannak ezek az emberek, akkor milyen pozíciót töltenek be a pártban. Nagyon nem mindegy, hogy csak párttagok, maximum középvezetők, vagy a közvetlen frontvonal tagjai. A Fidesz közvetlen frontemberei között aligha találhat bárki is olyan embert, akit kommunista múlttal lehet vádolni, ez azonban már messze nem igaz az MSZP-re. Az egyik oldalon ugye Pokorni, Orbán, Kövér, Deutsch, Rogán, a másikon Kovács, Medgyessy, Csehák, Horn... Nem mindegy...

Szintén az Általad ajánlott cikkben ezt írja Eörsi:

"Bertók arcátlanságnak, történelemhamisításnak és szerecsenmosdatásnak nevezi Medgyessy Péternek azt az állítását, amely szerint "Az 1956-os forradalmat a baloldali szocialista ifjúság teremtette meg". Csakhogy ez az igazság. Meg lehet kérdezni Medgyessy Pétertol, hogy miféle mélyhutoben tárolta ezt a felismerését a rendszerváltozás elott. De ha szocialistának azt a felfogást tartjuk, amely a társadalmat a termeloeszközök túlnyomó többségének köztulajdonára építené fel, akkor nem mondhatunk mást, mint ő."

Ezzel kapcsolatban néhány észrevétel:

1.: Nekem valamiért, ha az "56", és a "Medgyessy" szavakat egymás után hallom, akkor mindig ez a Medgyessy nyilatkozat jut eszembe:

"Azok a generációk, akik 1956-ban egymással szemben álltak, ma már jórészt kihaltak, vagy öregek. Nem kellene ezzel annyit foglalkozni."

Ezek a szavak szerintem egyszer és mindekorra tökéletesen kifejezték a jelenlegi miniszterelnök véleményét 56-ról, az azt követő megtorlásról, kínzásokról, kivégzésekről, és úgy álatalában rámutatnak, hogy milyen szintem is határolódik el Medgyessy az MSZP elődpártjának 56-hoz kapcsolódó bűneitől...

2.: Ha el is fogadom, hogy az "56-os ifjak" szellemiségében megtalálható volt számos hagyományos baloldali érték, akkor is durva, ha az MSZMP volt miniszterelnök helyettese olyan nyilatkozatot tesz, amelyben a forradalmárokat tulajdonképpen az ő oldalukon álló ifjaknak kiáltja ki.

Kb ennyit szerettem volna hozzáfűzni az Általad ajánlott cikkhez, és mégegyszer köszi a linket, tényleg érdekes olvasmány volt!

Üdv

FrédY

Előzmény: Bulibubus (160)