magpet Creative Commons License 2002.06.12 0 0 47
Sziasztok! Szépen megindult a topic! :)

Lud: Bots, kicsit eltűntem. Oka, hogy tegnap elbringáztam Tatára, ma meg vissza. Holnap reggeltől élet a szokásos kerékvágásban, jövés-menés, próbálkozás. SMS ment.

"Önjelölt istenkirályok a csatornán"-téma: magam nem vagyok rádióamatőr, de cimboráimtól már régebben is hallottam az éterbéli etikettről. Sajnos az a helyzet, hogy hazánkban kitenyészett egy olyan "kultúrkör", akinek ezt hiába magyarázzuk. "Akinek nagyobb/drágább az autója, annak nem kell indexelnie és elsőbbséget adnia, stb."-effektus. Ha valakinek nem evidens, hogy a rádión nem anyázok ok nélkül és ismeretlenül, egy ingyenes, nyilvános frekvenciáról nem űzöm el embertársaimat, az genetikailag alkalmatlan a normális kommunikációra. Megoldás a napalm, az viszont drága, és ártatlanok is meghalnak.

Mindenesetre szokjunk rá mi is a PMR-hívócstornára, és ezt hirdessük mindenhol! Talán egyik-másik 8/08-on hisztiző figuráva megérttehető, hogy ez itt a hívó. Próbálkozzunk!
Hívócsatorna: 8/08!

Ejtőernyő: a GSM odafönt és annál a sebességnél tényleg felejthető. A PMR jó lehet, a gond egyedül a szélzaj lehet, ezt viszont ki kell próbálni. Nem vagyok a rádióépítés ördöge, nem tudom, mennyire komplikált egy erre fejlesztett cucc (2 csatornán duplex) legyártása. Elméletben jól hangzik, de az a gyanúm, hogy gyakorlatilag 2 kommunikáló fél esetén 4 PMR rádióról van szó. Ha pénz nem számít, akkor hajrá, csak össze kell őket "szigszalagozni", és mehet! :)