Mercurius Creative Commons License 2002.06.12 0 0 8
Tegyük fel, hogy tényleg érdekel. Tulajdonképpen, amit beirtál annak alapján tényleg elképzelhetö.

Tehát:

1. Keress rá a Google segítségével a Polgári Körök cimszót tartalmazó WEB oldalakara. Látni fogod, hogy a már saját oldallal rendelekezö körök többsége jóval a mostani választások elött alakult. Igazi pikantériája az ügynek, hogy a legelsöt még az SZDSZ belül hozták létre Tölgyesy Péter támogatói.

2. Hagyományról van szó, mert már a múlt század elején is léteztek polgári körök.

3. Kicsit bonyolutabb utána járni, én is inkább személyes tapasztalatból mondom, hogy tölünk nyugatabbra általában mindenütt vannak ilyen körök, társaságok. Lényegében 30-200 fös csoportok, akiket a barátság, közös politikia érdek avagy lokál patriotizmus tart össze. Nincs "szervezetük", "elnökük" stb. Viszont jelentös nyomást tudnak kifejteni a politikai életben. Olaszországban a DC-t lényegében az buktatta meg, hogy az ilyen körök többségében az nézet alakult ki, hogy a DC sáros az Aldo Moro ügyben.

4. Nálunk annyi az eltérés, hogy nem csak ilyen helyi önszervezödések vannak, hanem internetes baráti társaságok is. Ezek is léteztek már korábban is. Lényegében a két választás közti idösszak mindössze annyit hozott, hoyg rájöttünk, meglepöen gyorsan tudjuk egymást informálni és hamar tudunk közös véleményt kialakitani.

5. Természetesen más pártnak is lehetnének körei, söt mondom, hogy bár lennének, mert talán akkor lenne kivel kulturáltan tárgyalni. Rejtély, hogy miért nincs. Talán az szdsz netpártja lehetett volna ilyen, de abból, ami az Indexre itt kijött, ugy tünik, hogy Magyar Bálint elcseszte. Szervezeti szabályzatot akart, meg tisztségviselöket vagy mit. Na most egy ilyen alakzatot felülröl nem lehet megszervezni (maximum elfogadni olyannak, amilyen), mert akkor elpárolog.

6. Két polgári körnek vagyok a tagja (inkább részese). Jó érzem igy magam, mert gyakran vagyok együtt hozzám hasonló gondolkodású emberekkel. Egyre inkább megtapasztalható, hogy igy, közösségben politizálva, a mi véleményünknek is lehet súlya.

Előzmény: FatRat (-)