concretebush Creative Commons License 2002.06.08 0 0 3
a legolcsobb (es egyben legbenabb) megoldas az, ha vesztek egy 10 megas hubot, erre rateszitek az ADSL modemet (crosslink kabellel), es az osszes gepet is.
Az ADSL kliens szoftveret (winpoet vagy raspppoe)egy gepre kell feltelepiteni, es azzal megosztani a netet.
win2k/xp ilyet siman tud, de vannak celprogramok is erre a celra. a lenyeg az, hogy mindenki kap egy LAN ip cimet (mondjuk 192.168.x.x) es a halozat tobbi gepe beallitja gatewaynak az ADSL kliens szoftverrel rendelkezo gep IP cimet, igy igazabol az osztja meg a netet.
Ennek a megoldasnak a hatranya, hogyha az a gep ki van kapcsolva akkor nincs net.
Masreszt elvileg barhany (de ismereteim szerint legalabb 4) ember tudja egyszerre hasznalni az ADSL modemet ugy is, hogy kulonbozo ADSL usert/pass-t hasznalnak. Szoval akar lehet az egyik enternet, a masik datanet, a harmadik tvnet, a negyedik meg interware.
Igy minden gepen kell lennie ADSL szoftvernek (xp-ben beepitett egyebkent), viszont nem fuggenek a gepek egymastol. Egy loginnal nem lehet tobbszor belepni egy-ket kiveteltol eltekintve, elerest meg nem adnak a szolgaltatok vonal nelkul, ugyhogy ez nem egyszeru (de szerintem lehet alkudozni, mi is kunyiztunk egyet)
A savszelesseg viszont igy is osztodik annyi reszre ahanyan vagytok.
Az elottem ismertetett SMC ADSL router egyebkent tenyleg nagyon jo, kb 40k+fa lehet az ara, es nem kell ra figyelni. Egyszer beallitod es kesz. Es ezzel a hub megvetelet is megusszatok.
-cb