"Ha jól értem, az a problémád, hogy a társadalom nem támogatja a gyermektelen fiatal felnötteket."
Majdnem jól érted. Nekem az a bajom, hogy csak azokat a fiatalokat támogatja, akik házasok (a többség nem az), akik sokat keresnek legálisan (a többség nem keres sokat legálisan). A mintacsalád körülbelül az átlagos helyettes államtitkár családja, de ilyenből kevés van.
"- a felsöoktatás tényleges költségeinek megtéritése nélkül diplomát szerezhetnek, amivel esélyt kapnak magasabb bér elérésére "
Ez igaz, bár eddig is így volt, a rendszerváltás után kicsit drágult magyarországon a diploma, de nyugathoz képest most is tök ingyen van (USA: több tízezer, de akár több százezer dollár).
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a népesség NAGYOBB része NEM jut el a felsőoktatásig...
"felsöfokú tanulmányaik idején kedvezö feltételekkel hitelt vehetnek fel "
A diákhitel nem rossz, bár jelentőségét még nem tudom felmérni.
"- lakás vásárlásához a korábbiaknál jóval nagyobb összegü, kedvezö kamatozású hitel áll rendelkezésükre"
Házasoknak igen. Nem házasok esetében azért én nem nevezném olyan hajde kedvező kamatozásúnak.
Na ezt két részletben:
"- a társadalom gyermeknevelési költségeihez jóval kisebb mértékben kell hozzájárulniuk, mint a gyermekeseknek"
Ezt most nem értem. Mi ez a kisebb mérték? Nem veszek a szomszéd gyerekének cipőt, ez rendben van, de az adómból ugyanúgy fenntartják az iskolákat, intézményeket, mint a szomszéd adójából.
"ez azért támogatás, mert a gyermekek felnevelésének anyagi hasznából a késöbbiekben ugyanúgy részesednek, mint a gyermekesek"
Mi hasznom van a szomszéd gyerekéből???
"Másrészt pedig nem látom okát, hogy miért kellene általánosságban támogatni erejük teljében lévö munkaképes felnött embereket csak azért,"
Így is van. Én sem látom okát, miért kellene támogatni házasságban élő, jól kereső fiatal embereket az amúgy is magas jövedelmük adójának elengedésével, kedvezményes (az állam számára százmilliárdos kiadást jelentő) lakáshitellel.
Márpedig az előző kormány mást nemigen támogatott és pláne nem támogatta a szociálisan rászorulókat.
Mindezt a "gyarapodás" jobbos téveszméje miatt. Aki tanult biológiát talán hallott már populációk túlnépesedéséről, és ennek problémáiról. Nem tudom, miért gondolják egyesek, hogy ez az emberre nem vonatkozik. Mégis mit gondolnak, miért hal éhen Afrikában többmillió ember?
/ Ezt most hagyjuk, másik téma.../