Törölt nick Creative Commons License 2002.06.06 0 0 13
kedves spock,
elegendô tudományos ismeret? mennyi az?
ettôl függetlenül valószínű jó felvetés a többismeretlenes ismweretlen fogalom, alaphjában használható is, csak nem mindenre. mert ami neked ismeretlen, az másnak lehet ismert és én nem bírnék olyan biztos lenni a tudoméányban és az imsmereteimben, hogy bátran azt mondhatnám: vessetek a mókusok elé, márpedig a föld ilyen vagy olyan. érted.

édesanyád esetével megbocsáss, nem tudom, mit magyaráztál meg.
a kezelésekrôl pedig: nagyon olyan ez, hogy ha fáj a karja valakinek, akkor levágjuk, vagy elkaszaboljuk az érzô idegpályákat, aztán nincs baj. túléli? igen, vélhetôen. de nem épp kifinomult módszer, erre ítrtam, hogy nem büszkeség.

elvárással is igazad van, persze. nagyobbak, mint az eredmények, ez már csak így van.
azért engem elgondolkodtat az, hogy valóban 100 évvel ezelôttôl datálódik-e az orvostudomány, vagy csak az a része, ami a te ismereteid és elfogadásod alatt van. tudom, beszéltünk már róla, de nem gyôzött meg: indiában, kínában, szóval keleten ez nem 100 éve menô dolog, és azért működött, működik.

meggyógyul-nem gyógyul:
amikor én fogalmazok ködösen, akkor rámpirítasz. :-)

tudod, én azt látom, hogy van egy úgymond európai gondolkodásmód, ami jóllehet valóban 100 éves múltra tekinthet vissza a tudományban. nagyjából. ez a módi kialakított magának módszertant, rendszert, feltételeket, megvannak a maga érdekeltségei, piacai. ezen belül mozogva nagy galiba nincs, benne vagy a sodrásban.
amint a periférián kezdesz el kutatni, mozogni, máris csökken a sodrás.
aztán aki kívülrôl jön, aki más metódusban hi9sz, mást gyakorol, annak meg széttárt kezek vannak: fagy elfogadja a játékszabályokat, amit az eu metódus alkotott, vagy a tüskebokor vár rá.
nem egyetlen terület, ahol az úgynevezett civilizált világ mndenhatónak hiszi magát. és lehet, hogy az, lehet, hogy nem.
a hatékonysági mutatók fontosak. az ellenôrzés lehetôsége is. de mondok egy példát: amikor egy tgy azt állítja, hogy ha van a körben olyan, aki ellene dolgozik mentálisan, akkor a dolog nem működik, akor az eu elvtársak kedvesen mosolyognak a bajszuk alatt. és máris megvan az ítélet: kóklerség.
holott: miért ne lehetne megadni azt a vizsgálati feltétel esélyt, hogy ez is benne legyen az elvárás vizsgálati pakliban?

statisztika:
én a mezei felhasználó miben vagyok kisegítve a fogamzásgátló statisztikával? ez akár filozófiai kérdés is lehet. semmivel, mert azt nem tudom meg, hogy én hol állok a statisztikában, csak amikor már túl vagyok a saját "kísérletemen". azaz, az én szempontomból még egy 100 az 1-hez statisztika is 50-50 százalékos. mert nem tudom, én hol vagyok a koordinátarendszerben.

az orvostudomány szintjét lehet emelni, kell is, sôt. de vajon meddig megkerülhetô, hoyg akár kontrollmetódusokban tett változtatások árán is, de bekerüljön a képbe, amirôl eddig beszéltünk?

az átlagember? ha riogatják, akkor két reakciója van: dafke megy a másik irányba, vagy akkor sem megy, ha ott van a megfejtés. ez igaz mindkét metódus hívôire is.
én éppúgy nem tartom etikusnak a látatlanban kóklert kiáltó normál orvost, mint az orvosokat sintérnek tekintô tgy-t.
ha mondjuk egy nô szülni akar, ma már megteheti, hogy kórházban szül, vagy vízben, vagy otthon, apával vagy csak rovossal, te tudod pontosan hány féle igény és lehetôség van.
ez vajon mi? fejlôdés, vagy visszatérés valami elôzôhöz? hol volt a fénykor? elmúlt, vagy még csak most jöghet? ha a páciens ismerheti a választási lehetôségeit, akkor választhat, ha nincs riogatva, akkor jóllehet a valós érzései szerint. mondjuk nekem vabn egy szemölcs a kezemen. ha tudom, mi lehet abból, akkor a magam döntése, hogy kérek egy orvosi kontrollt és annak ismeretében azt választom, hogy vérehulló fecskefűvel kenegessék, vagy lézerrel leégessék, vagy szikável metéljék ki, avagy maradjon ott, ahol van. ha az orvosom bepánikoltat, akkor azt teszem, amit mond, vagy elkerülöm ôt is és mást is, maradva ott, hogy inkább a szônyeg alá a problémával.

kenderkötél.
lehet thc is, én nmásra tippelek, de csak tipp. ha a fejfájás oka lehet érprobléma vagy vérnyomás probléma, akkor a leszívott anyag és a levegô közti difi lehet egy olyan hirtelen hatás, ami önmagában, szinte mechanikusan hoz működésbe valamit, ami ahhoz, kell, hogy az érgörcs oldódjon. mint ahogy amikor a vádlim begörcsöl, akkor masszírozom, kívülrôl. ez is lehet egygfajta masszázs, belülrôl. a fene tudja.

a böjt: beszélek egy dietetikussal, kíváncsi vagyok, mit mond.

az étkezés: ma jelent meg a népszabi orvosi mellékletben egy gyűjtô írás az e sorozatú adalékokról. aztán: arról se feledkezzünk meg, hoyg az életmódváltozás nem járt együtt ez étkezési szokások változtatásával. ez az elhízáshoz.
egy biztos: a műanyag kaják standardizálása piaci érdek. ráadásul a különbözô adalékok alkalmazása is az. éegyen pirosabb, ropogósabb, tartósabb. ezen felül,. hogy mondjuk egy ülô munkás alapvetôen azzal nem törôdik, mert nem is tud jószervel róla, hogy ha nem mozog, akkor a bélműködése is renyhül, azaz amit írtam, elindulnak olyan folyamatok, amik egyénként nem, mert megnô a bélrendszerben eltöltött ideje a kajáknak, így hát lehet, hogs yzerinted nem fontos annyira az étlezés, én meg azt mondom: jószerivcel a betegségek kialakulásában jelentôs szerepe van az étkezésnek. ahogy az allergiákéban is.

más téma, talán más topic kellene hozzá: ufók, daniken...
nézd: ha láttad a nazca vonalakat, akkor egyben biztos lehetsz: képtelenség az, hogy tervrajz és irányítás nélkül népek mennek a sivatagban és megfelelô grafikai képet kialakítva elszedegetik a fekete köveket a fehérek közül vagy fordítva, hogy kialakuljon az a kép, amit majd ezer méteres magasságból lehet csak élvezni és értelmezni.
a kérdés: minek? kinek? miért? ez az allap. aztán: hogyan? ki és miképp irányította, és kontrollálta a dolgot. mert az odáig oké, hogy lehet egy varázsló, akinek az a heppje, hogy majmot tegyenek rajzként a sivatagba. oké, még az is jó, hogy megtervezte papíron. de hogy a francba kontrollálta a munkálatokat?
nem megyek itt most jobban bele: de a bizonyításnál az a helyzet, hogy baromira nem vagyunk kinn a vizekbôl akkorl ha azzal kerüljük ki a problémát, hogy nincs bizonyítva. nincs. de magyarázva sem. márpedig egy megfejtést adni az már nem kötôdik ahhoz, hogy ki miben hisz.

Előzmény: Mr Spock (12)