Törölt nick Creative Commons License 2002.06.05 0 0 14
Sziasztok!

Amit szelektív hívónak hívtok itt a topikban, az CTCSS (vagy DCS), és a zajzár működését teszi szelektívvé. A hivatalosabb szóhasználatban a szelektív hívó egy hangsorozat leadását jelenti (ez tipikusan 5 kódból áll), és egy kód 2 hang egyidejű megszólaltatásából áll. Ezt bárki meghallgathatja, ha nyomógombos telefonon billentyűzik hívószámokat - ez az úgynevezett Tuch-Tone rendszer. Ezt rádióknál is úgy használják, hogy az 5 kódot, mintegy hívójelet bebillentyűzve az ellenállomás (akit hívnak) készüléke jelez, mint egy telefon (vagy esetleg csak a némítása szűnik meg). Ezt követően már szabadon hallható a csatornán mindenféle forgalmazás, míg a blokkolást vissza nem állítjuk. A szelektív hívó és a CTCSS egyaránt lehet a rádióban, és így egy csatorna egy alcsatornáján is több állomás tartózkodhat zavar nélkül. Nekem egy Yaesu FTH-7010-esem van 432 MHz-re, és abban mindkettő modul megvan. A beállítások egy PC programmal módosíthatóak (csatornafrekvenciák, CTCSS, szelektív hívó)

Ezt csak a teljesség kedvéért jegyeztem meg, és szerintem semmi félreértésre nem fog vezetni, ha a PMR-nél szelektív hívónak nevezitek a CTCSS-t - úgy látom, hogy eléggé elterjedt már ez a nem egészen pontos megnevezés.

Szombaton pedig gyertek Csepelre a régi KISZ táborba, mert BURABU lesz - azaz nagy amatőr találkozó, és PMR rádiók is szoktak lenni.

Sziasztok: 9mck - Ernő

Előzmény: magpet (12)